Emberi képességekkel rendelkező robotok?

Morális képességekkel ruházzák fel a robotokat

2014/05/13

Az USA hadserege kutatásokat kezdett morális és etikai érzékkel bíró robotok készítésére a Skynet apokalipszis elhárítása érdekében.

Az USA Védelmi Minisztériuma számos amerikai egyetem legkiválóbb komputer tudósaival, filozófusokkal és robot szakemberekkel együttműködve belevágott egy projektbe, amely az érző és etikai érzékkel bíró robotok érdekes témájával foglakozik.

robot

A rendkívül összetett project első feladata mindenekelőtt annak meghatározása, hogy mi is az emberi morál, utána pedig komputer algoritmusok kidolgozása, amely morális képességekkel ruházza fel a robotokat – azzal a képességgel, hogy meg tudják különböztetni, mi a jó és a rossz. Mivel a tendencia az, hogy folyamatosan egy olyan haderő felé haladunk, amelyet autonóm robotok alkotnak – öszvérek, gyalogosok, drónok – egyre fontosabbá válik, hogy ellássuk ezeket a gépeket – ezeket a mesterséges intelligenciákat – azzal a képességgel, hogy jó döntést hozzanak.

robot1

A projektet a Tufs, Brown és a Rensselear Polytechnic Institute (RPI) kutatói fogják kivitelezni, a Haditengerészeti Kutatási Hivatallal (ONR) együtt az ONR, akárcsak a DARPA, a Védelmi Minisztérium egyik szárnya, amely főleg katonai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglakozik. Mivel még nem vagyunk azon a ponton, amikor a katonai robotok, mint például a BigDog el tudnák dönteni, hogy melyik sérült katonát kell kimenteni a harctérről vagy hol lehet bevetni Hellfire rakétákat anélkül, hogy a polgári lakosság megsérülne, könnyű elképzelni egy olyan jövőt, ahol a robotok ilyen felelősséget kaphatnak, amikor eldönthetik az effajta morális és etikai kérdéseket a való életben.

robot2

Röviden: éppen ideje, hogy elkezdjük megvizsgálni a megvalósíthatóságát a robotok (pontosabban a mesterséges intelligenciák) olyan áramkörökkel és szubrutinokkal történő felruházásával, amelyek analizálni tudnak egy helyzetet és meg tudják hozni a helyes döntést adott esetben – akárcsak egy ember.

Hozzászólások