Embert próbáló lesz a mai időjárás

Minden várható: felhő, pára, szél, napsütés és meleg

2015/07/28

Kedden a változóan felhős ég mellett az időjárás napos, szeles lesz, ugyanakkor az Észak-Dunántúlon tartósan felhős vidékek is lehetnek.

Kedden legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, de kedden a nyugatira forduló szél az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön megélénkül, sőt északon egy-egy erős széllökés is lehet. Emellett a zivatarokat is kísérheti átmeneti szélerősödés. Éjszaka foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 24 és 30 fok között alakul, de délkeleten 31, 32 fok is lehet.

nyár, felhős

Az időjárás Európában

A Brit-szigetek és Skandinávia felett egy-egy ciklon örvénylik, amelyek kelet felé haladva egyre nagyobb területen szüntetik meg Európában az elmúlt hetekre jellemző kánikulát. Hatásukra hozzávetőlegesen az északi szélesség 43. fokától északra változóan felhős az ég, több helyen fordul elő zápor, zivatar, amelyekből helyenként 60 mm-t is meghaladó csapadékmennyiséget mérnek. A hőmérséklet ezeken a területeken ismét az átlagoshoz közelien, 24 és 28 fok között alakul, csak a Skandináv-félszigeten mérnek megszokott módon 20 fok alatti hőmérsékleteket. Ezzel szemben Európa déli területein – Spanyolországtól a Balkán-félszigetig – továbbra is tombol a kánikula, egyre nagyobb a szárazság, és több helyen melegszik a levegő 35 fok fölé. Kedd estig a Kárpát-medence térségébe a ciklonok hatására eleinte még nedvesebb levegő érkezik, nagy területen okozva esőt, záport, majd ismét szárazabb légtömegek lesznek meghatározók. (MTI)

Hozzászólások