Enyhe időjárás karácsonykor

Hamarosan érkezik a hideg és a hó

2014/12/24

A legfrissebb előrejelzések szerint az idei karácsonyt kezdetekkor enyhe időjárás jellemzi, majd karácsony másnapjára több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, a hét végén pedig már erősebb fagyok lehetnek.

Időjárásunkat a következő napokban egy közeledő, majd fölöttünk átvonuló hidegfront alakítja. A front előtt kezdetben még enyhe levegő áramlik fölénk, majd északról több fokkal hidegebb levegő zúdul be a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtök nagy részében csapadék nem várható hazánkban. Az érkező hidegfront délnyugati szakaszán csütörtök estétől egy ciklon mélyül ki, amely lassan kelet felé mozdul el. Ennek hatására csapadékra is számítani kell, kezdetben (csütörtök délutántól) még eső várható, majd péntektől az észak felől beáramló hideg levegő következtében egyre inkább havazás, hózápor valószínű.

karácsonyi időjárás

A csapadék mennyisége pénteken az ország délnyugati, déli peremén elérheti az 5-8 mm-t, északabbra 2 mm alatt érték valószínű. A hóréteg vastagsága a déli határnál akár 5-10 cm is lehet. Szombaton, vasárnap főként keleten várható további havazás, de mennyisége elmarad a péntekitől. A korábban említett kifejlődő mediterrán ciklon erősségétől, elhelyezkedésétől függően a csapadék mennyiség nagy bizonytalanságot hordoz. A hőmérséklet kezdetben még több fokkal a sokévi átlag fölött alakul, szerdán 8, 14, csütörtökön 6, 10 fok közötti hőmérsékleti maximum várható, majd több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, pénteken csak 0, +5 fok valószínű a nappali órákban. A hétvégén már lehetnek olyan helyek, ahol napközben is kevéssel fagypont alatt marad a hőmérséklet. Az éjszakai, hajnali órákban a hét legvégén, jövő hét elején erősen lehűl a levegő, -5 fok alatti hőmérsékleti minimumok is lehetnek. (OMSZ)

Hozzászólások