Isteni epres receptek

Itt az eperszezon!

2018/04/26

Végre elérkezett az eperszezon, így kedvünkre készíthetjük a finomabbnál finomabb epres ételeket. Mutatunk pár isteni receptet!

Végre elkészíthetjük a kedvenc epres receptjeinket, ami sokkal változatosabb lehet, mint gondolnánk. Mutatunk levest, salátát és desszertet is!

1. Joghurtos eperleves

Hozzávalók:

  • 500 g friss eper
  • 450 ml víz
  • 1 teáskanál citromlé
  • 400 g natúr joghurt
  • 200 ml tejszín
  • 300 ml tej
  • 200 g kristálycukor
  • fél vaníliarúd belseje
  • 25 g kukoricakeményítő
  • a tetejére: 100 g friss eper

Elkészítés:

  1. A megmosott, lecsumázott epret tegyük fel főni a vízzel, a citromlével és a cukorral.
  2. Amikor már puha, vegyük le a tűzről és egy mixerrel dolgozzuk össze.
  3. Adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, és a keményítővel csomómentesre kevert joghurtot.
  4. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni, és tegyük pár órára hűtőbe. Ezután még egyszer összekeverhetjük mixerrel, hogy habos legyen.
  5. Tálalás előtt a maradék epret kockázzuk fel és szórjuk a levesbe.

eperleves

Forrás

2. Epres-camembertes csirkesaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirke felsőcombfilé
  • 1 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 2 nagy marék rukkola
  • 2 nagy marék madársaláta
  • 25 dkg eper
  • 1 nagyobb alma
  • fél kisebb fej lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • kevés citromlé
  • 15 dkg camembert sajt

Elkészítés:

  1. A csirkét nagyobb kockákra vágjuk, egy lezárható edénybe tesszük és ráöntjük a tejet, majd hozzáreszeljük a fokhagymát. 2 órára hűtőbe tesszük lefedve.
  2. A húst lecsepegtetjük, vízbe áztatott nyársakra húzzuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon átsütjük.
  3. A kétféle salátát egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott epret, a kockákra vágott almát, a lilahagymát és a felkarikázott újhagymát. Összeforgatjuk és kevés sóval, citromlével és olívaolajjal ízesítjük.
  4. Szeletelt camembert sajttal és a csirkenyársakkal tálaljuk.

eprescsirkesalata2

Forrás

3. Epres panna cotta

Hozzávalók (4 pohárhoz):

  • 10 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 30 dkg eper
  • 5 dl tejszín
  • 4 lap zselatin

Elkészítés:

  1. A tejszínt egy lábasban keverd össze a kikapart vaníliával és a cukorral.
  2. Kis lángon forrald fel, közben többször keverd meg. Húzd le a tűzről, majd add hozzá a zselatint.
  3. Hűtsd vissza szobahőmérsékletűre és töltsd poharakba, majd tedd be a hűtőbe minimum 1-2 órára.
  4. Tálalás előtt turmixold össze a megtisztított epreket, majd kanalazd a panna cotta tetejére.

pannacotta

Forrás

Hozzászólások