Epres sajttorta

Ez aztán a cheesecake!

2017/05/10

Mit szólnál egy kis bűnözéshez a diétádban? Nehéz lesz ellenállni ennek a finom epres sajttortának főleg, hogy elkészíteni is elég egyszerű. 

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz: 

  • 20-22 dkg zabkeksz
  • 10 dkg margarin
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 db tojás

Az eperzseléhez: 

  • 5-6 nagy szem eper
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2,5 dl víz
  • 1 csomag tortazselé

Tetejére: 

  • eper 
  • tejszínhab

Elkészítés: 

1. Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről vonjunk be többrétegű alufóliával, majd a belsejét béleljük ki sütőpapírral. A zabkekszet morzsoljuk össze. A margarint olvasszuk fel, majd öntsük hozzá a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan keverjük össze, majd öntsük bele a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen lapogassuk el.

2. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt beletöltenénk a tölteléket. Tegyük egy keverőtálba a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan keverjük össze. Ezután egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel szintén keverjük alaposan össze a masszát. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra óvatosan öntsük rá.

3. Egy tepsibe helyezzük bele a megtöltött tortaformát. Ezután öntsünk a tepsibe annyi meleg vizet, hogy félig ellepje a belehelyezett, fóliába csomagolt tortaformát. Ezután helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 60 percig a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)

4. A sütési idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni. Az apróra feldarabolt epret tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd forraljuk fel. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe. Az eperléhez ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tortazselét, majd keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett főzzük egy percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

5. A teljesen kihűlt torta tetejére öntsük rá az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed). Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.

Jó étvágyat! 

(forrás: mindmegette.hu, minimunchie.com)

Hozzászólások