Érdekes újítás: jön az egycsatlakozós laptop

Az Apple túltolta a biciklit?

2015/01/07

Önmagában jó hír, hogy az Apple pár hónapon belül piacra dobja az új MacBookot, de az eddig kiszivárgott híreket olvasva inkább mégsem bontunk azonnal pezsgőt. Legalábbis egyelőre.

A lényegesen kompaktabb, 12 colosra tervezett új modellnek minden bizonnyal meg fog változni a 2012 óta megszokott külseje. A kis méret miatt az amúgy is összehúzott billentyűzet teljesen a gép széléig ér majd, a tervezésnek köszönhetően pedig nem lesz ventilátor, a szellőzést a négy hangszóró biztosítja majd – írja a 9to5Mac blog, amely megtudott pár érdekes részletet a 2015-ös MacBook Air-ről.

iStock_000044699954_Small

A külső átalakulás azt is eredményezi majd, hogy a gép belülről sem lesz ugyanolyan, mint eddig. A legradikálisabb változtatásnak elsőre az tűnik, hogy csupán egyetlen USB-csatlakozó lesz az egész gépen, az is a töltés miatt, és egy audio kimenet. Lemezmeghajtó már amúgy sincsen benne, de most már nem lesz például memóriakártya-olvasó sem.

Az innováció persze nagyon jó dolog, de az biztos, hogy ez a változtatás komoly problémákat fog felvetni laptop használati szokásainkat illetően. Például ha valaki majd külső monitorra akarja kapcsolni a gépét, vagy egeret akar hozzá csatlakoztatni, ezek szerint csak addig teheti meg, míg a gép le nem merül? Ugyanis – hogy ismételjük magunkat – csak egy type-C USB-csatlakozó lesz…

Az egész konstrukció könnyebb, vékonyabb, világosabb, és a hírek szerint olcsóbb is lesz, a kijelzője pedig magasabb felbontású, kérdés, a könnyen hordozhatóság érdekében tett fejlesztések mennyire tudják majd kompenzálni a hiányosságokat. Elsőre úgy is tűnhet, hogy az Apple kicsit túltolta a biciklit, hacsak nem fejleszt ki hamarosan például egy USB-hosszabbítót…

Hozzászólások