Érintéssel támad az új Macbook Pro Touch

Bemutatjuk nektek a forradalmian új Macbook Pro-t!

2016/11/04

Az Apple múlthét csütörtökön bemutatta két új MacBook Pro laptopját, hozzátéve egy kis extra dolgot. Most megtudhattok róla mindent! 

Mind az új 13 hüvelykes és 15 hüvelykes modellek ezüst és szürke színben lesznek kaphatóak. Megtalálható rajtuk egy Touch Bar, amely felváltja a funkciógombokat, valamint egy Touch ID ujjlenyomat olvasós bekapcsoló gomb és egy új Force Touch trackpad, ami kétszer akkora mint a korábbi modelleken. Az új 13 hüvelykes MacBook Pro 14,9 milliméter vastag, 17 százalékkal vékonyabb, mint elődje. Ez is kisebb -23 százalékkal- és jóval könnyebb is. A 15 colos modellek 15,5 mm vastagok, 14 százalékkal vékonyabbak, mint a korábbi modellek. Elődeihez képest 20%-kal kisebb.

13 hüvelykes modell:1,37 kg és 14,9 mm

15 hüvelykes modell:1,83 kg és 15,5 mm

Mindkét egységben van egy továbbfejlesztett úgynevezett “pillangó” billentyűzet. Továbbá négy thunderbolt port található rajtuk, beleértve a 12” verziót is. A thunderbolt 3 egy felturbózott univerzális port, amely a villámgyors adatátvitelt ötvözi az elképesztően sokoldalú USB C iparági szabvány előnyeivel. Adatátvitelre, töltésre és videokimeneti portként egyaránt használhatod a csatlakozót, amely akár 40 Gb/s átviteli sebességet biztosít –vagyis kétszer gyorsabb, mint a Thunderbolt 2 port. Ráadásul a 13 és 15 hüvelykes MacBook Próból is találsz olyan változatot, amelyen négy ilyen port van –kettő a jobb, kettő pedig a bal oldalon. Meglévő eszközeid bármelyikét egyszerűen csatlakoztathatod a megfelelő kábel vagy átalakító segítségével, és mivel a Thunderbolt 3 csatlakozó szimmetrikus, bármerre fordítod, mindig megtalálja a helyét.

Világosabb, gyorsabb, hangosabb

Az új MacBook Pro teljesítménye és hordozhatósága eddig ismeretlen minőségi szintre emeli a laptopozást. A legújabb fejlesztésű grafikus processzorok, a csúcsteljesítményű CPU-k, a legmodernebb technológiára épülő adattárolók és számtalan más újítás jóvoltából lépést tart szárnyaló fantáziáddal is. A MacBook kijelzőit is javították. Például az új 15-es modell 67 százalékkal világosabb, egy 67 százalékkal nagyobb kontrasztarányal rendelkezik, és 25 százalékkal több színárnyalatot tud. Az új MacBook Pro támogatja a (standard RGB-hez képest 25%-kal több színt lefedő) P3 színteret, ezért a zöld és a piros árnyalatok jóval nagyobb tartományát képes megjeleníteni.

Az új MacBook Pro kijelzője az eddigi legjobb, amit Mac laptopon láthattál. Erősebb LED-es háttérvilágításával és nagyobb kontrasztarányával még sötétebb fekete színeket és még világosabb fehéreket képes megjeleníteni. Nagyobb képpontrekeszeinek és változó frissítési gyakoriságának köszönhetően kevesebb energiát fogyaszt, mint a korábbi modellek. Emellett -elsőként a Mac laptopok között– a kijelző széles színtartományt is támogat, amitől a zöld és piros színek még élénkebbek lesznek. Életteli és részletgazdag képekkel dolgozhatsz, ami elengedhetetlen a grafikai tervezés, fényelés és szerkesztés során. A készülék most akár 2 terrabyte ssd tároló is konfigurálható, és ez 50 százalékkal gyorsabb az előző modellekhez képest.

A hangszórók is jobbak. Nemcsak nagyobb teljesítményűek a hangszórók, hanem a dinamikai tartományuk is magasabb a korábbi modellekhez képest. Az új 13 hüvelykes modelleknél 6. generációs i5 vagy i7 Intel chipek is konfigurálhatók, 2133 MHz memória társaságában. Intel Iris grafikus kártya, valamint a tárolási sebesség kétszeresére nőtt az elődjéhez képest.

Akár 3,1 GB/s-ot is elérő szekvenciális olvasási sebességével az új MacBook Pro SSD-meghajtója gyorsabb a korábbi modelleknél. A 15 hüvelykes Macbook Prót pedig már 2 TB-os SSD-vel is konfigurálhatod, vagyis a legnagyobb projektjeidhez sem lesz szükséged külső adattárolóra. És a memóriája is gyorsabb, mint eddig bármikor. Egyszóval minden darabja azon dolgozik, hogy egyetlen pillanat alatt elindíthasd a rendszert, gyorsan másolhass hatalmas fájlokat, és egyszerre sok alkalmazást futtathass.

 • Akár két 5K‑s kijelző is csatlakoztatható
 •  Bármelyik port használható töltésre és tápellátásra
 •  Akár négy Thunderbolt 3 port
 • A 15 hüvelykes MacBook Pro négy Thunderbolt 3 portjához egyszerre két 5K‑s kijelzőt és két RAID-rendszert csatlakoztathatsz, amivel a laptop sokoldalú munkaállomássá alakul át.
 • 5K‑s kijelző5K‑s kijelzőRAID-rendszerRAID-rendszer15 hüvelykes MacBook Pro
 • A 15 hüvelykes MacBook Prón a Final Cut Pro X programmal akár három 4K-s videófelvételt is szerkeszthetsz többkamerás vágással – és akár 57 százalékkal gyorsabban renderelheted.
 • Az Autodesk Maya 2017 használatával az előző generációs 15 hüvelykes MacBook Próhoz képest akár 130 százalékkal jobb valós idejű teljesítménnyel, gyorsabban renderelhetsz 3D modelleket.
 • A 13 hüvelykes MacBook Prón az előző generációnál kétszer gyorsabban futnak a nagy grafikai teljesítményt igénylő játékok, például a Tomb Raider.
 •  76%-kal gyorsabb 3D feliratrenderelés 4K-ban
 • 57%-kal gyorsabb 3D feliratrenderelés 4K-ban
 •  Autodesk Maya 2017
 • 76%-kal nagyobb valós idejű 3D teljesítmény
 • 130%-kal nagyobb valós idejű 3D teljesítmény
 •  103%-kal nagyobb teljesítmény
 • 60%-kal nagyobb teljesítmény

Az új MacBook Pro vékonyabb dizájnja nagyobb teljesítményt rejt, akkumulátora mégis hozza a megszokott egész napos üzemidőt –a 13 hüvelykes és a 15 hüvelykes modellt egyaránt akár 10 órán át használhatod. Bármerre jársz, szabadon videózhatsz, játszhatsz és dolgozhatsz.

Touch Bar

A Touch Bar funkció az az Apple csütörtök showján a legnagyobb durranás volt. A bar úgy működik, mint egy második monitor. A Touch Barral minden eddiginél gördülékenyebben dolgozhatsz, mivel automatikusan azokat az eszközöket jeleníti meg a billentyűzeten, amelyek leginkább kellenek a munkádhoz.  A Touch Baron korábbról már ismert dolgok sorakoznak, amelyekről azonnal tudni fogod, mire valók. Egyetlen érintéssel választhatsz ki parancsikonokat, emojikat és sok más gyorsfunkciót. Az idővonalon navigálva teljes képernyőn nézheted a videókat, fotógyűjteményedben böngészve pedig egyetlen koppintással kiválaszthatod a szerkeszteni kívánt képeket. A Touch ID érzékelőnek köszönhetően most először Macen is élvezheted az azonnali bejelentkezést és rengeteg más kényelmi funkció előnyeit.

További gyorsfunkciók, amiket a Touch Bar kínál:

 • A hangerő, a fényerő és más rendszerjellemzők szabályzóit tetszés szerint megjelenítheted, elrejtheted és személyre szabhatod.
 • Anélkül fogadhatsz telefon- és FaceTime-hívásokat, hogy a kurzorodat el kellene mozdítanod a képernyőn.
 • Kiválaszthatsz egy színpalettát, és egy koppintással beállíthatod Pages-, Keynote- vagy más dokumentumaid szövegének és objektumainak színét.
 • Gyorsan előhívhatod az Üzenetek, a Mail és hasonló alkalmazások szövegformázó funkcióit és emojikészletét.
 • Megjelenítheted a funkcióbillentyűket az FN billentyű lenyomva tartásával.

A Touch ID megérkezett a Macre is

Mostantól egy szempillantás alatt feloldhatod a Mac zárolását. Gyorsan előhívhatod a rendszerbeállításokat és a zárolt feljegyzéseidet. Sőt akár felhasználót is válthatsz. Mindezt egyetlen érintéssel. A jelenlegi és a leendő kedvenc appjaidhoz. A Touch Barral teljesen új felhasználói élményt nyújtanak a megszokott alkalmazásaid –még a külső fejlesztőkéi is. A dinamikusan változtatható felületet kihasználva a programozók új dimenzióval bővíthetik meglévő és jövőbeni alkalmazásaik lehetőségeit.

“Ez egy forradalmi új kivitelezés.” – mondta Werner Goertz, a kutatási igazgató.

 

Hozzászólások