Erkölcstelen kokainfüggők

Mi volt előbb? Drog vagy bűnözés?

2016/07/21

A kokaintól lesz bűnöző valaki, vagy a gengszter életmódtól kokainfüggő? Egy tanulmány szerint a börtönben lévők 75%-a droghasználó.

Egy amerikai cég kutatásokat végzett rács mögött élő emberek körében. Összehasonlításként 131 narkotikumfüggőt és 80 olyan rabot vizsgáltak meg, akik egyáltalán nem használtak tudatmódosító szereket. A statisztikai kimutatás lényegében arról szólt, hogy metamfetamin és kokainfüggők mennyivel másabb ítélőképességgel rendelkeznek, mint egy átlag ember. 

A tanulmányra hivatkozva a kábítószert használók képtelenek megítélni a jó és rossz közötti különbséget, valamint súlyos értékrendbeli zavarokkal küzdenek. Emellett a börtönben lévők 90%-a szintén nem ismeri a helyes és a helytelen fogalmát (Ki gondolta volna? Valószínűleg nem szórakozásból csücsülnek).

Ezen kimutatás során felmerült a “Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás?” elmélet, hiszen nem tudhatjuk, hogy egy bűnöző azért válik szenvedélybeteggé, mert így könnyít a lelkiismeretén, vagy azért követi el a bűncselekményt, mert éppen szer hatása alatt áll.

Azok az emberek, akik bármiféle függőségben szenvednek elveszítik a normális gondolkodásmódjukat, lehet ez kábítószertől, alkoholtól vagy játék iránti szenvedélytől – és igen, az “ártalmatlan fű” is ide tartozik.
Sajnos a drogfogyasztók száma Magyarországon is egyre csak növekszik. A függőket a drogok egyre jobban hálójukba kerítik, majd olyan szorossá fonódik körülöttük, hogy végül lehetetlen szabadulni belőle. Ez a háló a használót egy más világba száműzi, ahonnan minden teljesen máshogy néz ki, majd amikor visszacsöppen a való életbe szembesül a problémákkal.

Kicsit utánajártunk a magyar statisztikáknak is, az eredmény pedig a következő lett: az átlagpopulációval összehasonlítva a bűnelkövetők körében magas a droghasználat aránya. Ám az összefüggés nem egyértelmű, mert a visszaeső bűnözők többsége nem használ semmiféle tudatmódosító szert. Sok kábítószeres csak önmagát rombolja szellemileg és testileg, de néhány a környezetében élők lelkivilágát is károsítja. A tendencia azonban mégis azt mutatja, hogy aki bűncselekményt követ el, korábban már került összetűzésbe a rendőrséggel illegális szerek használata miatt, vagy baráti körükben fellelhető ez a jelenség. Az ilyen deviáns életmódot folytatók között egyfajta presztízzsé vált ezen életstílus gyakorlása. Az, hogy az egyén milyen mértékben fejlődik erkölcsileg lefelé vagy felfelé nagyban függ a külső tényezőktől, mint például a családi támogatás megléte, vagy hiánya, a baráti társaság minősége és az életpálya alakulása.

Hozzászólások