Eső, havas eső és viharos széllökések

Erre számíts a hét első felében

2016/02/09

A hét első felében viharos széllökések és eső uralja majd az időjárásunkat, amit helyenként akár havas eső, havazás is felválthat.

Kedden folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, a legtöbb helyen 10 és 16 fok közötti maximumokra van kilátás, legfeljebb csak az északi tájakon maradhat 10 fok alatt a csúcshőmérséklet. Gyakran lesz élénk, erős a déli, délnyugati szél, nyugaton, északnyugaton viharos lökések is előfordulhatnak. Kedden kezdetben keleten, délután pedig elsősorban északon, északkeleten lehet kevés csapadék.

Szerdán egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, mely sok csapadékot hoz magával. A csapadékhullás már az éjszakai órákban megkezdődik és az ország nagy részén a hét harmadik napján egész nap esni is fog az eső, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, sokfelé 20-30 mm eső is hullhat.

Ugyanakkor a ciklon hátoldalán hideg levegő áramlik majd térségünkbe, így előfordulhat az is, hogy a Dunántúlon helyenként az esőt havas eső, havazás váltja fel, de ennek az időbeli és térbeli eloszlása még meglehetősen bizonytalan, valamint a halmazállapot-váltás is nagyban függ a térségünkbe áramló hidegebb levegő pontos hőmérsékletétől. Ez a csapadékmező csütörtökön napközben kelet felé távozik, miközben nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A nagy területen lehulló, jelentős mennyiségű csapadék miatt több folyónkon is árhullámok indulhatnak el!

A ciklon nemcsak csapadékot hoz magával, hanem a hátoldalán kezdetben a Dunántúlon, majd délután, este az ország keletebbi tájain is északnyugatira, néhol északira fordul a viharos erejű szél. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 80 km/h-át!

forrás: Időkép

Hozzászólások