Esős hétvége jön

12 fokig emelkedhet a hőmérséklet

2015/03/14

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de keleten időnként elvékonyodik, szombat délután fel is szakadozik a felhőzet. Esős idő lesz, záporeső, néhol havas eső is lehet.

A nyugaton és északkeleten még erős északi, északnyugati szél éjszakára mindenütt mérséklődik, szombaton többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 7 és 12 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában

Izland fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek hatására ott, valamint a hozzá tartozó frontrendszer mentén – Európa nyugati partvidékén – erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Sekély ciklonális mező helyezkedik el kontinensünk délkeleti részén, emiatt arrafelé is sok a felhő, többfelé esős az idő. Ugyanakkor a két rendszer között anticiklon húzódik, a Kelet-európai-síkság északi részétől a Skandináv-félszigeten és Németországon át egészen a Pireneusi-félszigetig – általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csak kevés helyen van több felhő. Csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nagy részén 1 és 10 fok között változik, ennél enyhébb idő csak délen, délnyugaton van, ahol a kora délután órákra 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félszigeten többfelé 23, 28 fokot mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható. (MTI)

Hozzászólások