Esővel és széllel kezdődik a tavasz

Még a hózápor sem kizárt

2015/03/02

Sok csapadékkal és erős, olykor viharos széllel kezdődik a meteorológiai tavasz első hete. Eső lesz a jellemző, de többfelé hózápor, havazás is lehet.

A hét elején még 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, a hétvégén viszont néhol csak plusz 2 fokig melegszik a levegő. Jelentős felhőzetcsökkenés hétfő estétől északnyugat felől várható. Vasárnap helyenként keleten, napközben többfelé valószínű eső, zápor.

A délnyugati szél megélénkül, hétfőn sokfelé megerősödik, a Dél-Dunántúlon időnként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Északnyugat-Európa felett több középpontú, nagyméretű ciklon örvénylik. Hatására a Skandináv-félszigeten, a Benelux-államokban, Franciaországban, de Németország és Svájc nagy részén is borult az ég, többfelé esik az eső, északon és a magasabban fekvő területeken havazik.

A hőmérséklet csúcsértéke még mindig viszonylag magas, a felsorolt területeken többnyire 2 és 9 fok között változik, de még a kontinensen sem kezdődik az igazi tavasz. Továbbra is sok a felhő a kelet-európai anticiklonban, és annak peremén. Ott sincs hideg, 0 és +5 fok közötti a csúcshőmérséklet.

A mediterrán térség viszont a kontinens legmelegebb vidéke, ahol jellemzően 13 és 18 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, sőt pl. Dél-Spanyolországban 20-23 fokot is mérnek. A Kárpát-medence egyre inkább az északnyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe kerül; kezdetben a ciklon melegfrontjának hatása érvényesül, majd hétfő este a hidegfront is eléri hazánkat.

MTI

Hozzászólások