Esterházy sertésborda

Ínyenc étel egyenesen az Esterházy családtól

2016/11/09

A főrendű Esterházy család sok-sok jeles személyiséget adott a magyar közéletnek. Esterházy Mikló nagy ínyenc is volt, ennek köszönhetjük a sok finomságot.

Hozzávalók:

  • 40 dkg (4 szelet) sertésborda
  • 3 ek sertészsír
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 3 közepes db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 ek mustár
  • 5 dl fehérbor (száraz)
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 db babérlevél
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál cukor
  • bors

Elkészítés:

1. 4 szelet sertésbordát kiklopfolunk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés lisztben forgatva hirtelen 3 evőkanál felhevített sertészsírban kisütjük.

2. A megmaradt zsírban 1 fej finomra vágott vöröshagymát megpirítunk.

3. Hozzáadunk 3, gyufaszál méretűre aprított sárgarépát, 3 fehérrépát és 1 zellert.

4. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 3 babérlevelet, 1.5 dl fehérbort, és fedő alatt majdnem teljesen puhára pároljuk.

5. Visszatesszük a hússzeleteket és puhára pároljuk.

6. Ezután a húsokat kivesszük és a ragut 1 ek mustárból és 3 dl tejfölből készült habarással sűrítjük és hozzáadunk 1 ek kapribogyót is.

7. Házi tagliatellével tálaljuk (Ez egy tradicionális olasz tésztafajta. Hasonlít a mi hosszúmetéltünkhöz).

Jó étvágyat! 

Hozzászólások