Ettől retteg Csonka András!

Nem akar édesapja sorsára jutni

2015/05/08

Testközelből nézte végig édesapja leépülését Csonka András, és retteg attól, hogy ő is erre a sorsra jut.

Kevesen mondanák meg Csonka Andrásról, hogy betöltötte az ötvenet, hiszen a mai napig remek formában van, pedig a színész retteg az öregedéstől – különösen azért, mert tíz éven át nézte, hogy édesapja testileg és szellemileg leépül egy betegség miatt.

„Nem szeretem azt a szót, hogy öregedés, mert ebben számomra benne rejlik a leépülésre utaló szomorúság is. Édesapám épp ötvenéves volt, amikor születtem, és huszonöt éves voltam, amikor megállapították, hogy nagyon beteg. Valójában sosem tudták igazán megmondani, mi a konkrét baja. Először Parkinson-kórra gyanakodtak, majd kiderült, mégsem az. Annyi biztos csak, hogy agysejt-sorvadásban szenvedett, ami tíz év alatt építette le teljesen a szervezetét testileg és lelkileg egyaránt. Egy lakásban éltünk, és bár édesanyám igyekezett a lehető legkönnyebbé tenni ezeket az éveket, engem mégis borzasztóan megviselt – mesélte őszintén Csonka András a Best magazinnak.

Csonka András 2

A színész aggodalma, hogy ő is megbetegedhet, nem is teljesen alaptalan, hiszen nagymamája is hasonló betegségben hunyt el, mint édesapja, édesanyja családjában pedig a hirtelen szívmegállás fordult elő többször is. Ennek ellenére meg tudta őrizni pozitív hozzáállását.

„Számomra nagyon fontos a hit. Úgy vélem, hogy a negatív gondolatokkal bevonzzuk azt, amitől a leginkább félünk. Igyekszem nagyon odafigyelni az intő jelekre, ezért járok rendszeresen szűrővizsgálatokra is, de nem ezzel kelek és fekszem. Alapvetően pozitív beállítottságú ember vagyok, próbálom mindennek a jó oldalát látni. Abban hiszek, hogy a természetes módszerek, a pozitív hozzáállás és a hit csodákra képesek. Úgy gondolom, akkor lesz majd szükségem igazán lelki erőre, amikor nem megy minden olyan könnyen, mint most” – tette hozzá a színész.

Hozzászólások