Európát is elérte a magzatokat támadó vírus

Még nincs ellenszere

2016/01/27

Latin-Amerikából hazatért dán férfi szervezetében találták meg a szúnyogok által terjesztett zikavírust, ami magzatoknál kóros kisfejűséget okoz. A vakcina kifejlesztése évekbe fog telni.

received_2491012060986581

A korábban Mexikóban és Brazíliában járó huszonéves férfi hazatérése után izomfájdalomra, fejfájásra és lázra kezdett panaszkodni. Miután kedden megvizsgálták az aarhusi egyetemi kórházban, azonosították nála a kórt. Lars Ostergaard professzor szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vírus tovább terjedjen:Állapota jó, javul és hamarosan kiengedjük a kórházból“.

A zikavírus Afrikából származik. Először 1947-ben, az ugandai Zika-erdőben azonosították, egy rhesusmakákóban, az első emberben pedig 1968-ban mutatták ki, Nigériában. A zikaláz 2014-ben ütötte fel a fejét az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, maga a vírus kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta körülbelül négyezer ilyen betegséggel születő kisgyerek jött világra.

virus 2

A dán férfin kívül három brit és tíz holland állampolgár testében is kimutatták a zikavírust, akik szintén Latin-Amerikából hozták magukkal a kórt kontinensünkre. Az amerikai  AP és az orosz TASZSZ hírügynökség szerdán számolt be arról, hogy a betegség már Németországban és Svédországban is felütötte a fejét. Az amerikai kormány már megkezdte a kutatásokat, hogy kifejlesszen egy oltóanyagot, de  Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek járványügyi részlegének vezetője szerint a vakcina “nem máról holnapra fog elkészülni“.

Hozzászólások