Extrém durva időjárás: ónos eső, havazás, brutál hideg

Országos figyelmeztetést adtak ki

2016/01/05

Két megyére másod-, két másikra pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt keddre a meteorológiai szolgálat. Emellett többfelé további havazás is várható.

received_2491012060986581

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében tartós, többórás ónos esőre kell készülni, ezért ezekre a megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Baranya és Tolna megyére ugyancsak az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést.

A keleti, északkeleti országrészben nagyobb területen, s helyenként másutt is folytatódik a havazás. Kedd reggelig további – akár 3 centiméternyi – friss hóréteg hullhat. Kedd estétől nyugat felől ismét csapadékra kell számítani: az Észak-Dunántúlon hóra, a Közép- és Dél-Dunántúlon jellemzően ónos esőre. A csapadék éjfélre eléri az Északi-középhegység térségét is. Ennek nyomán általában maximum 3 centiméternyi friss hó hullhat, de a Dunántúlon a Balaton tengelyében akár 3-7 centiméter közötti vastagságú friss hóréteg is kialakulhat.

havazás

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 6 Celsius-fok között valószínű, de a derült, havas helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között alakul.

A havazás miatt fennakadások voltak hétfőn a vasúti közlekedésben, általában váltóhibák okoznak késéseket. A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassították a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltókat helyreállították, de a havazás továbbra is nehezítette a vonatforgalmat. A monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekedtek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatokat vehették igénybe az utasok.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kellett számolniuk az arra utazóknak. A Budapest-Esztergom vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-Start Zrt. hétfőn elfogadja a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt.

A havazás, illetve balesetek, műszaki mentések miatt jelentősen lelassult a közlekedés a fővárosban, valamennyi főközlekedési úton torlódás alakult ki. Óbudán több mellékút is eljegesedett a Kolosy tér és a Kiscelli Múzeum környékén, emiatt a 65-ös, a 65A és a 165-ös busz nem közlekedett. (MTI)

Hozzászólások