Ez a világ legdrágább tojása

Ilyen húsvéti tojásokat kéne osztogatni a locsolóknak

2018/04/02

A Fabergé-tojások hatalmas összegű tételeknek számítanak: akár több mint 8 milliárd forintot is érhet a legdrágább darab! 

A Fabergé-tojások a legdíszesebb, legkidolgozottabb húsvéti tojás, amelyet csak el tudsz képzelni! A tojások nem véletlenül ilyen gyönyörűek, hiszen orosz cári megbízásra készültek. A különleges megrendelőhöz illően Peter Carl Fabergé aranyműves készítette az igencsak értékes remekműveket, amelyek látványnak sem utolsók. 

A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Fabergé, az Oroszországban élő francia származású aranyműves. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel a mestert: készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is. A legendás Fabergé tojások első darabját 1885-ben alkotta meg A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”.

Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. A Fabergé műhely elsődleges munkája ez volt. 1917-ben a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. Összesen 71 ilyen különleges tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait.

Nézz meg közülük párat! 

forrás1,forrás2

Hozzászólások