Tészta imádók figyelem! Aki nem bírja a nyomást, mert éppen most kezdte el az őszi böjtöt, az most inkább ne olvasson tovább. De aki készen áll rá, hogy élete ízélményét süsse meg, annak ez a tölcsér kötelező! Kürtös kalács újratöltve, így még biztos nem csináltad.
Az internetes háziasszonyok el vannak ájulva ettől a recepttől, ami érthető is, hiszen rendkívül egyszerű és egyben kreatív megoldás, amivel az egész családot leveheted a lábáról. A művelethez tartozik egy rövid videó is, amit az érthetőség kedvéért érdemes megnézned, de ha nem bírod kivárni a végét – ezt is megértjük, mert azonnal beindul a pavlovi reflex -, akkor gyorsan mondjuk, hogy mi a teendő az alábbi sós tésztatölcsér elkészítéséhez. Természetesen most is, mint mindig, a hozzávalók az eredeti recept szerintiek, de ugyanúgy elkészíthető annak teljes kiőrlésű, egészséges változatából is.
A kürtös kalács pedig megpukkadhat az irigységtől!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 450 gr. liszt
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 3 ek. olíva olaj
- 1 ek. élesztő
- 2 ek. tejpor
- 1 csésze langyos tej
- szezámmag
A csirkesalátához:
- 500 gr. csiremellfilé
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1/4 kockára vágott lilahagyma
- 1/4 bögre pirított mandula
- 1 csésze mazsola
- 1/2 csésze majonéz
- csipet só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit fokozatosan adagold és folyamatos összedolgozás mellett készítsd el. A liszthez add hozzá a sót, a tejport és a cukrot, majd kevert el jó alaposan. Ezután jöhet egy kis langyos tej (nem kell egyben beleönteni az egészet) és az olíva olaj. Dolgozd össze, jöhet egy újabb adag tej, szórd meg a szezámmal, ismét gyúrd egy kicsit a tésztát, majd öntsd fel a maradék tejjel. Alaposan dolgozd össze, csinálj belőle egy gömböt, kend meg olajjal és néhány perce fedd le konyharuhával.
Amíg a tészta pihend, a csirkés töltelék hozzávalóit is elkészítheted. A csirkemellet vágd apró darabokra, kockázd fel a lilahagymát, a sárgarépát pedig reszeld le. A mazsola és a mogyoró maradhat egyben, de akár el is felezheted őket. Tedd félre.
A tésztát nyújtsd ki, majd vágd vékony csíkokra. Az alufóliából képezz tölcsért, egyszerűen csak hajtogasd fel, mint egy csákót, csak ne nyomd össze. Kend be a szélét olajjal, majd szépen kezd el feltekergetni rá a tésztát.
Melegítsd elő a sütőt 370 fokra. Egy kiolajazott tepsiben süsd 20-30 percig. Ha készen vagy, vedd ki a fóliát a tészta belsejéből, hagyd kihűlni, majd töltsd meg a csirkesalátával.
Isteni élvezet!