Ez lett az eredménye a napokig tartó vérengzésnek

A II. világháború vége óta nem történt ilyen Franciaországban

2015/01/12

A múlt heti terrortámadás hatására 2015. január 7. lett a következő jelképes dátum 2001. szeptember 11. után. A napokig tartó vérengzésnek és hajszának meg lett az eredménye Franciaországban.

Szerdán délben két fegyveres rontott be a francia Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségébe, és tíz perc alatt mintegy harminc lövést leadva, tíz újságírót és két rendőrt végeztek ki. A támadásról videót is készítettek, a tettesek neve ismert, kézre kerítésükért óriási akció indult. A francia rendőrök és kommandósok péntek este két különböző túszszabadítási akcióban lelőtték azokat a terroristákat (Chérif és Said Kouachi), akik a Charlie Hebdo karikatúralap szerkesztőségében véghezvitt vérengzésért felelősek.

iStock_000055323028_Small

A második világháború óta nem volt még ilyen mértékű támadás Franciaországban. Az európaiak számára ez volt a kontinens 2001. szeptember 11-i merénylete. A történtek – szinte kivétel nélkül – minden embert megmozgattak a világban. Rengetegen érezték úgy, hogy el kell mondaniuk álláspontjukat a sajnálatos eseményekkel kapcsolatban. A muszlimok körében is elindult egy mozgalom: „Nem az én nevemben” felirattal hirdették, hogy elhatárolódnak a pár nappal ezelőtt történt terrortámadástól.

Tegnap hatalmas méreteket öltött az a tüntetés, amit a áldozatok emlékére és a terrorizmus elleni tiltakozásként szerveztek. A merényletek összesen 17 ember életét követelték – az ő emlékének adóztak a résztvevők Párizsban és több vidéki városban egyaránt.

Kortól, nemtől, nemzetiségtől és vallástól függetlenül emberek milliói gyülekeztek a kijelölt pontokon. Párizsban a République térről, a Marianne szobortól indultak az összegyűltek a Nation tér felé különböző feliratokkal hirdetve őszinte hovatartozásukat.

iStock_000055439976_Small

A tüntetés békés körülmények között, a történtekhez mérten „jó” hangulatban zajlott. Elénekelték a himnuszt, beszélgettek egymással, a rohamrendőröknek pedig tapsviharral köszönték meg több napig tartó áldozatos munkájukat. A tudósítások alapján megállapították, hogy a II. világháború végének ünneplése óta nem volt ilyen jellegű tömegmegmozdulás az országban – olvashatjuk a Hír24 oldalán.

„A menet élén Francois Hollande államfő oldalán mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel. A politikusok egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. Közülük egyesek, így Ahmet Davutoglu, török miniszterelnök, Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter, Ali Bongo, gaboni elnök és Orbán Viktor, magyar miniszterelnök.”

Hozzászólások