Ez a Tesco válasza az új szabályozásokra

13 bolttól, 546 dolgozótól búcsúzik a brit áruházlánc

2015/01/12

Február 4-től az ország több pontján is elbocsátás vár a Tesco dolgozóira, ugyanis a brit áruházlánc határozata szerint 13 boltot zárnak be heteken belül.

iStock_000017915342_Small

A már korábban is említett vasárnapi zárvatartás mellett, több – a kormány által elfogadott – szabályozás is rossz hatással van az üzletre, ezért több Express és S-Market típusú boltot fognak bezárni.

„A legfrissebb szabályozási változások miatt kényszerültünk erre, ugyanis csak így tudjuk biztosítani a hosszú távú jövőnket Magyarországon. 222 boltunk van az országban, aminek ez a 13 viszonylag kis részét teszi ki, de a lépés így is jelentős. Nehéz döntés volt, és most elsősorban az érintett munkatársainkra fókuszálunk. Megnéztük az összes minket érintő új jogszabályt, és az jött ki, hogy összesen tizenhatféle különböző változáshoz kell igazítanunk a működésünket. Ezek közé tartozik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése, a vasárnapi és éjszakai zárva tartás, és az is, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében a törvény kötelez arra, hogy becsukjuk a boltot. Ez utóbbi ráadásul már idéntől érvényes, így azokat a boltberuházásainkat kellett rögtön felülvizsgálnunk, amelyek nem voltak nyereségesek. A bejelentés után minden egyes érintettel személyesen egyeztetünk. Felmérjük a helyzetüket, akár például azt is, hogy el tudják-e képzelni egyáltalán a költözést, de leginkább azt, hogy mit akarnak csinálni ezután. Beszélni fogunk az érintett városok polgármestereivel is. Ez pár hétbe telhet, de utána igyekszünk minden segítséget megadni akár a cégen belüli állás miatti költözéshez, akár más új munkahelyhez való jutásukhoz.” – nyilatkozta az Indexnek Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója.

iStock_000006138967_Small

Az alábbi üzleteket érinti a bezárás:

tesco_boltbezarasok

Természetesen a vasárnapi házhoz szállítás is szóba került, ugyanis már Magyarországon is elterjedt jelenségről van szó. Pontosan ezért nem érti Niegel Jones, hogy ők miért lennének különbözőek vagy kivételek az eddigiekhez képest. Budapest után Szegeden indították el ezt a szolgáltatásukat, és úgy tűnik számukra, az online kereskedelem fejlesztése ígéretes terület lehet.

A kivonulás kérdésére is egyértelmű választ adott a vezérigazgató: Soha nem merült fel bennük ennek a lehetősége.

 Out of Business

Hozzászólások