Ez történik alvás közben az agyadban

Sokkal több, mint gondolnád

2016/01/22

Azt hitted tudod mi történik veled, miközben alszol? Ki kell, hogy ábrándítsunk, nem az, amire eddig gondoltál. Az agy a mai napig komoly rejtély a tudósok számára, de most úgy tűnik, megfejtették az alvás folyamatát, igaz egészen más aspektusban, mint eddig hittük. 

received_2491012060986581

A tudósokat nem elégítette ki az a válasz, hogy a testünk alszik, akkor az agyunk is pihen. Egyszerűen nem hagyta őket nyugodni a kérdés, hogy mi történik olyankor, amikor eltesszük magunkat holnapra. Voltak általános információk, amik mindenki számára elfogadhatóak voltak, úgy mint: pihenés, relaxáció, regenerálódás, stersszoldás, valamint maga az alvás folyamata és az álmok születése. Most mégis megdöbbentő tények láttak napvilágot az agy tevékenységéről alvó állapotban. A svájci Davosban a minap tartották a Világgazdasági fórumot, ahol a Duke Egyetem professzora, Dr. Murali Doraiswamy, világhírű pszichiáter és agykutató azt nyilatkozta a Huffington Post riporterének, egészen más folyamatok zajlanak a fejünkben alvás közben, mint eddig hittük.

“Az alvás valószínűleg maga a ragasztó, ami minden egészségügyi területet összekapcsol” – mondta a doktor. “Az elmúlt száz év egyik legizgalmasabb kérdése volt, hogy mi történik alvás közben. Sokáig azt hittük, hogy ilyenkor az agy is ugyanúgy alszik. Most úgy tűnik, hogy az agy jóval aktívabban dolgozik alvásidőben, mint éber állapotban.” Vagyis azon kívül, hogy szelektálja és raktározza a napközben megszerzett információkat, még jóval több dolgot is tesz.

Az alapkérdés az: MIÉRT is alszunk valójában? Azt már eddig is tudtuk, hogy az alvásmegvonás micsoda veszélyeket rejt magában. Patkányokon tesztelték, hogy három hét alvás nélkül halálhoz vezet. A doktor most további tudnivalókat osztott meg a konferencián, mit is csinál az agy éjszaka.

“Csak pár éve annak, hogy tudjuk, az agy ilyenkor méregtelenítő toxinokat bocsájt ki. A második dolog, hogy kiderült, az agy szelektálja az egész nap során megszerzett információkat, így jutnak el a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába. A harmadik, hogy rájöttünk, az agy úgy működik, mint egy könyvtáros. Kategorizál, akárcsak a könyveket, így amikor reggel felkelünk, akkor képes rá, hogy rendet tegyen a káoszban. Az utolsó dolog pedig, amit ilyenkor az agy csinál, hogy felpörgeti az immunitást, ami az egészségünk szempontjából minden fronton rendkívül fontos feladat” – árulta el kutatásainak eredményét a professzor.

Hozzászólások