Ez történik, ha a valóságot mutatod Instagramon

Hiába képmutatás, még mindig a filter a menő

2015/11/24

Utáljuk a másét, ha az szebb, jobb, boldogabb és tökéletesebb, de azonnal elpártolunk a valóságtól, amint szembesülünk vele. Az Instagramon újabb próbálkozás született, aminek furcsa eredménye lett.

Hányszor és hányszor akarjuk megmutatni a világnak, hogyan nézünk ki, milyen a kedvünk, mennyire jó dolgunk van! Mind untalan a szebbik oldalunkat mutatjuk a közösségi médiában, a tökéletesen beállított frizurát, a szép sminket, a hibátlan alakot. A hatalmas jókedvet és a nagyon boldog párkapcsolatot. Közben lázadozunk, hogy elegünk van a megcsinált képekből, az agyon retusált modellekből és utáljuk az összeset, akinek felhőtlenebb(nek tűnő) és boldogabb kapcsolata van a miénknél. Majd mikor valaki az arcunkba tolja az igazságot és megmutatja, milyen is a való élet, akkor gyorsan hátat fordítunk neki és vissza se nézünk, mert mégis milyen dolog az, hogy egy nőt bajuszszedés közben látunk, vagy lepattant a lábáról a köröm edzés után!?

selfie

Pedig ez az igazság. Kinek van kedve rusnya képeket nézegetni, amin szőrös a nő, pattanása van, karikásak a szemei, vagy éppen nagyon kócos? Senkinek, mégis az ellenkezőjét állítjuk. Aktivista nők egymást váltva szólalnak fel a retus és szépen beállított képek kényszere ellen, jelezvén, hogy mennyire elegük van a mindennapi tökéletességből, amiben egyébként nemhogy másnak, de nekik sincsen részük. Essena O’neill indított a lavinát, amikor borított a bilit kirohanásával az Instagramon, de sorra követik őt sorstársai és azok a (főleg) nők, akik unják már, hogy mindig hibátlannak kell lenni a képeken, ami ráadásul rengeteg fiatalt téveszt meg és vezet félre. Persze akadnak olyanok is, akik jó érzékkel éppen ezzel a kampánnyal próbálnak még több rajongót szerezni maguk köré, de Essena ennél jóval következetesebb volt, ő például törölte magát a közösségi médiáról.

Most itt egy újabb modell hölgy, bizonyos Stina Sanders, aki egy héten át csupa olyan képet posztolt magáról, amin lehetetlennek tűnő helyzetben volt: bajuszszedés közben, előnytelen selfie-n alulról fotózva, de a non-plus-ultra az volt, amikor egy őszinte képet lőtt egy hatalmas ajtó előtt, alá pedig annyit írt: túl egy két hónapos kezelésen! Majd vidáman távozott a pszichoterápiáról.

De-fuzzing Monday! 🌳

STINA SANDERS (@stinasanders) által közzétett fénykép,

A lány a The Daily Mail kérésének tett eleget, amikor arra vállalkozott, hogy csupa olyan dolgot oszt meg az életéből, ami eddig rejtve maradt, ráadásként pedig nem a legszebb arcát mutatja a követői felé. Stina a mindössze egy hetes kísérlet végén megdöbbenve tapasztalta, hogy 5000 követőt veszített a kis akciójával. “Azért vállalkoztam erre a történetre, mert szerettem volna megmutatni másoknak, mennyire hamis képet fest a közösségi média. Engem is megbélyegeztek a modell jelzővel, ami komoly stigma, ha normálisan szeretnéd élni az életed. Pedig az én életesem sem annyira tökéletes, mint amilyennek látszik: depresszióval kezelnek és van egy fogyatékos testvérem. Senki sem tökéletes” – mondta a modell az Instagramon fellelhető kampányát követően, akit egyébként letaglózott a végeredmény, mert nem számított erre a reakcióra. Stina bevallotta, hogy sejtette, hogy a like-ok száma ugyan csökkenni fog, de arra álmában sem gondolt, hogy ennyien elpártolnak tőle. Vagyis, a szomorú valóság még mindig az, hogy bármennyire is lázadozunk ellene, nem igen van igény a valóság ilyen jellegű ábrázolására.

Persze a 24 éves lány egy percig sem csügged, mert sokat kapott azoktól, akik kiálltak mellette és támogatták a kampányban, még ha nem is tudták, hogy ez egy tesztnek a része. Rengeteg nő írt nekik, aki biztatták és köszönetet mondtak azért, hogy segített nekik. Vagy abban, hogy elfogadják magukat, vagy abban, hogy rájöjjenek, mennyivel fontosabb dolgok vannak az életben, mint egy több órán át készített tökéletes selfie…a semmiért.

Hozzászólások