Ezeket a divatszabályokat követi a királyi család

Ezek az írott és íratlan előírások

2018/04/06

Sokszor bele sem gondolunk, mennyi szabálynak kell megfelelniük a királyi család tagjainak. Hihetetlen, milyen trükkök és előírások vannak!

A brit királyi család sokféle előírást és protokollt követ, sokszor bele sem gondolunk, hogy ezeknek sok esetben akár biztonsági okai is lehetnek. A Cosmopolitan összeszedte azokat a divatszabályokat, amelyeket követnek, és vannak köztük egészen elképesztőek is!

1. Nem megengedett a színes körömlakk

Erzsébet királynő és Kate Middleton körmei mindig natúr színűek, akárhányszor látjuk őket. Amikor hivatalos üzleti, vagy királyi eseményen vannak, csakis visszafogott színeket viselhetnek, ami halvány rózsaszín vagy átlátszó.

királyi1

2. Nem viselhet akárki tiarát

Tiarát csakis a legelőkelőbb eseményeken viselhetnek, vagy esküvőn a menyasszony. 2011-ben, amikor Kate hozzáment Vilmos herceghez, a királynőtől kölcsönkapott Cartier tiara volt látható rajta, valamint Diana tiaráját is viselte néhány alkalommal. Ez a privilégium kizárólag a férjes asszonyoknak megengedett, egyedülálló nők és kislányok nem viselhetik az ékszert. Egy szakértő szerint a tiara a házasság kötelékét és az ártatlanság elvesztését szimbolizálja. Ezek alapján valószínűleg Meghan is visel majd egy tiarát az esküvőjükön Harry herceggel, már csak az a kérdés, hogy melyiket.

királyi2

3. A királynő titkos üzenetet küld a retiküljével

A szemfülesek észrevehetik, hogy a királynőnél mindig van retikül, ami azért is van így, mert ezzel üzeneteket is küld. Például ha távozni akar egy vacsoráról, szimplán az asztalra teszi a táskáját, ezzel jelezve, hogy hamarosan indulni szeretne. Ha pedig beszélgetés közben átveszi a táskát az egyik kezéből a másikba, az azt jelenti, hogy szeretné berekeszteni a csevejt.

királyi3

4. A borítéktáskáknak rejtőzködési funkciói is vannak

Diana hercegné akárhányszor kiszállt az autóból, a kis szatén borítéktáskáját mindig a mellkasa elé rakta, ezzel megelőzve a lesifotósok esetleges nem kívánt képeit. Okos!

királyi4

5. A borítéktáska arra is szolgál, hogy megússzák a kézfogást

Katalin hercegné gyakran fogja mindkét kezével a táskáját, ezzel megelőzve a kínos kézfogásokat. Meghan Markle táskáinak sok esetben van vállpántja, ami pont ezért nem felel meg a protokollnak. Természetesen a táska és annak viselési módja nagyban függ az eseménytől, ezért valószínűleg egyre többet látunk majd borítéktáskát a kezében.

királyi5

6. A királynő élénk színeket visel, de nem azért, mert szereti a színeket

Nehéz lenne olyan képet találni Erzsébet királynőről, ahol nem élénk színű ruhát visel, és ennek meg is van az oka. Állítólag feltűnőnek kell lennie, hogy az emberek elmondhassák: “láttam a királynőt”. Ha nem visel harsány színt, beleolvadhat a tömegbe. Maga a királynő is azt mondta, hogy “nem viselhetek bézst, hiszen akkor senki sem tudná, hogy ki vagyok”.

királyi6

7. A királynő egy régi hagyomány miatt visel kalapot

Minden formális eseményen a királynő olyan kalapot visel, ami tökéletes passzol az élénk ruhájához. Ez egy nagyon régi hagyományból származik, miszerint a nőknek el kell takarniuk a hajukat, így egészen az ötvenes évekig nagyon ritkán lehetett a hölgyeket kalap nélkül látni. Ez azóta már a hivatalosabb eseményekre korlátozódott, és ha a királynő olykor nem visel kalapot, akkor korona vagy kendő van rajta.

királyi7

8. A királyi családnál utazáskor mindig kell lennie fekete szettnek

Szomorú szabály, hogy mindig kell magukkal vinniük fekete ruházatot ha elutaznak, hogy ha egy családtag meghal, úgy térjenek vissza az országba, hogy a szomorú eseménynek megfelelően vannak felöltözve. 1952-ben Erzsébet (akkor még) hercegnő Kenyában volt, amikor elhunyt az édesapja. Nem vitt magával fekete ruhát, így addig a repülőn kellett maradnia, amíg meg nem érkezett a megfelelő ruházat.

királyi8

9. György herceg csak rövidnadrágot hord

A brit királyi család és arisztokrácia régi hagyománya, hogy a kisfiúk sortot viselnek, ezért látható György minden képen ebben a ruhadarabban. Körülbelül 8 éves kortól lehet csak nadrágot viselniük, ami egy íratlan szabály.

királyi9

10. Nem lehet telitalpú cipőt viselni a királynő előtt

A királynő nincs odáig ezért a fazonért, ezért a család tagjai csak akkor viselnek ilyen cipőt, ha ő nincs ott.

királyi10

11. Állítólag Erzsébet királynő alkalmaz valakit, hogy betörje a cipőit

Rengeteg olyan esemény van, ahol elegáns vagy magassarkú cipőt kell viselnie, ezért nem árt, ha az rögtön kényelmes, amikor felveszi. Sosem mondhat olyat, hogy “kényelmetlen a cipőm, nem tudok többet menni”. Állítólag az illető, aki betöri a cipőt, egy pamut bézs bokazokniban veszi fel és így sétálgat szőnyegen. 

királyi11

12. Extra anyaggal nehezítik a szoknyát a balesetek elkerülése végett

Megszokott trükk, hogy extra anyagot varrnak a szoknyába, hogy elkerüljék a szél okozta fellibbenését, ez Erzsébet trükkje.

királyi12

13. Az átlátszó harisnya erősen ajánlott, de nem kötelező

Meghan Markle nem viselt harisnyát az eljegyzési fotókon, ezzel megszegett egy királyi protokollt. Habár nem egy hivatalos szabály, de Erzsébet, Katalin és Diana is viselték, így erősen ajánlott. Ezek a harisnyák egyébként annyira átlátszóak, hogy alig lehet megmondani, hogy viselik őket.

királyi13

 

 

 

Hozzászólások