Ezermester ricinusolaj

2014/08/01

Régen a gyerekek ijesztgetésére használták, ma már a szépségápolás egyik legkedveltebb alapanyaga – a ricinusolaj szinte mindenre jó.

A ricinusolajnak történelme van: már az ókorban is különleges erőket tulajdonítottak neki, a középkorban úgy gondolták, hogy mindenre jó, nagyanyáink pedig leginkább hashajtó hatását alkalmazták a csemetéken, még akkor is, ha azok ki nem állhatták rossz íze és fura szaga miatt. Ma az egyik legolcsóbb és leghasznosabb bőr- és hajápoló termék, amit bárki könnyedén használhat otthon is.


Hashajtó

hajápolásBizony, legkorábban hashajtóként használták a ricinusolajat: használata egészen kisgyermekkortól hasznos lehet szorult helyzet esetén, ám csakis orvosi előírásra szabad használni, ugyanis igen erőteljes. Alkalmazzák tablettákban és zseléalapú hashajtó gyógyszerekben is. Bár gyorsan és intenzíven kipucolja a testet, nem ajánljuk, hogy lenyelj egy-két kanállal.

Hajápoló

Már az ókori egyiptomiak is megemlékeztek a ricinusolaj hajnövesztő és hajápoló hatásairól. Valóban, használata csillogóvá és nagyon kellemes hatásúvá varázsolja a hajkoronát, ráadásul a növekedését is serkenti. Érdemes havonta egyszer elvégezni a kúrát: kenjük be hajunk egész hosszát és a fejbőrt is ricinusolajjal, tekerjük be fóliával vagy tegyünk rá fürdősapkát, majd tekerjünk rá még egy törölközőt, hogy biztosítsuk a meleget. Kicsit macerás ugyan, hiszen több órán át a fejen kell tartani a kötést, viszont az eredmény magért beszél.

Szempillanövesztő

Ricinusolajjal nem csak a haj növeszthető látványosan, de a szempillák is. Nem kell többé drága kozmetikai kezelésekre járni azért, hogy műszempilláinkat rebegtethessük, ricinusolajjal átkenve ugyanis a szempillák is gyorsabban növekednek.

lábápolásBőrápoló

Szinte nincs olyan bőrhiba, amire a ricinusolaj ne hatna kedvezően. Napégéskor nyugtatja a bőrt és segít a mielőbbi regenerációban, vágásoknál összehúzza a sebet és gyorsítja a gyógyulási folyamatot, száraz bőrkiütések esetén pedig eltünteti a foltokat. Ráadásul fantasztikus kondicionáló szer: kollagéntermelő hatásának köszönhetően segít a bőrt feszesebbé és fiatalosabbá tenni, és elbánik a szem alatti sötét karikákkal is.

Lábápoló

Sok nő szenved a kiszáradt, kirepedezett sarkaktól. Nekik tökéletes megoldás lehet a ricinusolaj-kúra: elég hetente egyszer jól átmasszírozni az egész talpat. Ennek köszönhetően a bőr hidratáltabb lesz, eltűnnek a kiszáradt részek és a repedések. Ráadásul olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megölik a gombákat, így már a lábgomba első tüneteinél érdemes használni.

Hozzászólások