Ezért nem iszol többet diétás kólát

Ilyen hatással van rád

2015/09/15

Ha veled is előfordult, hogy az édesség utáni sóvárgásodat egy pohár diétás kólával fojtottad el, akkor most elmondjuk, hogy miért ne tedd legközelebb! Sokan azért isszák ezt a kólát, mert úgy gondolják, kevesebb a kalóriatartalma, így segítik a fogyókúrát. Óriási tévedés!

Gyakran iszol diétás kólát? Akkor már bizonyára te is tisztában vagy vele, hogy mennyivel több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint egyébként tennéd. Nem tudtad?

Íme a kutatás, ami bebizonyította, hogy akik diétás kólát fogyasztanak, legalább 69 extra kalóriát visznek be cukros, zsíros, sós és koleszterin-növelő élelmiszerek formájában, mint egyébként tennék. A kutatásban résztvevő vizsgált személyek életmódját elemezve a tudósok észrevették, hogy azok, akik ilyen típusú italokat isznak, valamiért mégsem képesek a fogyás útjára lépni. Rájöttek, hogy mindez azért történik, mert egészségtelen ételekkel kompenzálják a megvonást.

kola

“Egy egyszerű pszichés mechanizmusról van szó” – mondja Dr. An, a kutatás vezetője. “Akik diétás kólát, vagy más alacsony energiatartalmúnak gondolt italt fogyasztanak, sokkal előbb nyúlnak egy muffin, vagy cukrozott üdítő után, mert felmentve érzik magukat. Ezt hívjuk kompenzáló hatásnak.”

Az alábbi italok fogyasztásával vihetsz be fölösleges extra kalóriákat:

  • Alkohol: 384 kalória
  • Cukorral édesített italok: 226 kalória
  • Kávé: 108 kalória
  • Diétás italok: 69 kalória
  • Tea: 64 kalória

Az emberek 97 százaléka helyettesít valamilyen káros hatású itallal. A sorrendet a kávéfogyasztás vezeti, ezt követik a diétás italok, majd az alkohol.

Nem egészen erre reflektálva, de a témához nagyon is kapcsolódóan kapott szárnyra az interneten egy nicaraguai dizájner alkotása, amelyben látványos ábrázolásban helyettesíti az egyik legismertebb kólagyártó cég betűit a logóban. Fabio Pantoja motivációja az volt, hogy szembesítse magát az általa nagyon is kedvelt ital káros hatásaival. A férfi ezt megelőzően sokat fogyasztott belőle, így a saját testén tapasztalta azokat a káros elváltozásokat, amiket okozott. “Ez jóval több annál, mint éles kritika a Coca-Cola felé. Ez egy kritika saját magamnak, hogy végre abbahagyjam az ivást egyszer és mindekorra.”

coca cola
Minden betű egy szervet ábrázol a dizájner adaptációjában

Lehet, hogy alkalomadtán megengeded magadnak, hogy néhány elismerő jutalomfalat lecsússzon a torkodon, de figyelj oda, nehogy túlzásba ess. Ha sok édességet eszel, előidézed szervezetedben a cukoréhséget, ami több kárt okoz, mint használ. Olvass tovább!

cukorfogyasztásHozzászólások