Ezreket tett munkanélkülivé kormányunk rendelete

Pár hónap alatt söpört végig az elbocsátási-hullám

2015/07/22

A márciustól bevezetett vasárnapi zárvatartásnak nem csak az az eredmény, hogy szombatonként szinte képtelenség bevásárolni, akkora az amúgy is ingerült tömeg, de májusig bezárólag mintegy háromezer alkalmazottat rúgtak ki a munkahelyéről és tettek munkanélkülivé a kormány rendelete miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint május hónapig mintegy 2600-zal csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelmi szektorban, ezek a számok viszont csak a kiskereskedelmi társaságokra vonatkoznak, de azok sincsenek benne teljesen ugyanis a KSH adatai valamiért csak az öt főnél nagyobb cégekre terjednek ki. Hiába, manapság nagy divat manipulálni a számokat.

A kényszerhelyzetben lévő vállalkozások a vasárnapi zárvatartás miatt leginkább a részmunkaidős munkavállalóktól vettek búcsút, ők az utóbbi hónapokban nagyjából 2300-al lettek kevesebben, a teljes munkaidősök pedig nagyjából hétszázzal.

vasarnap_zarva
Ezrek kapták meg a felmondólevelüket (Fotó: MTI)

Több ezer ember munkanélkülivé válása mellett ez azt is eredményezte, hogy azoknak, akik maradtak, túlórázniuk kellett, ez májusban összesen 388 ezer órát jelentett, ami hetvenezerrel több, mint korábban. Ez azért is van, mert az üzletek a kevesebb emberrel szombaton tovább vannak nyitva, ellensúlyozandó a vasárnapi kieséseket.

Hozzászólások