Ezt érdemlik az olimpia résztvevői?

Környezetszennyezés, bűnözés - ez vár ránk Rióban

2016/07/28

Ha az olimpia résztvevőinek még nem maxolták volna ki a tolerancia-szintjét, ezzel a kijelentéssel biztos sikerült! Az állítás a következő: a víz olyan mértékben szennyezett, hogy jobb ha hozzá sem érnek! 

A kormány és az olimpia tisztviselői a napokban figyelmeztették a sportolókat, hogy hiába tettek óriási erőfeszítéseket a Guanabara-öböl megtisztítására, a víz még mindig rendkívül szennyezett, pedig következő hónapban ez a hely ad otthont a szörfös és vitorlás versenyeknek. Mentségükre annyit hoztak fel, hogy nincs olyan öböl a világon, amely nem úszik a szemétben. 

A tudósok szerint a víz tele van számos kórokozóval és vírussal. Egy orvos azt nyilatkozta a Timesnak, hogy szó szerint úszni lehetne a mocsokban. Egy másik orvos, Daniel Becker állítása szerint a vízben lévő anyagok mérgezően hatnak a szervezetre. Ennek fejében az olimpia egészségügyi szervezői azt javasolták, mindenképp tartsa csukva a száját, aki érintkezik a vízzel. 

Egy helyi lakos csalódottságát fejezte ki, hogy a hatóságoknak nem sikerült megtisztítaniuk a vizet, ami állítása szerint olyannyira büdös, mint a (nyomdafestéket nem tűrő szöveg). Azt mondta, sokszor elviselhetetlen a bűz és undorítóbbnál undorítóbb dolgok úszkálnak benne.

Többen azt is állítják, a helyzet nem olyan rossz, mint hiszik. A brazil hatóságok próbálják megnyugtatni az embereket, hogy a fő helyszíneket nem fogja érinteni a hatalmas szennyezés. Azzal kapcsolatban is aggályok merültek fel, hogy az éppen zajló versenyt nem befolyásolja-e egy éppen arra úszó szemétdarab. Azok, akik a Guanaraba-öböl tisztításán munkálkodnak, állat tetemekről, hűtőszekrényekről, tévékről számolnak be.

Mikor Rió megnyerte az olimpia rendezési jogát megígérték, hogy 80%-al csökkentik a szennyezettséget. Azonban hónap elején a kutatók olyan baktériumot találtak a vízben, ami immúnis minden gyógyszerre. Úgynevezett karbapenem-rezisztensról van szó, ami könnyen agyhártyagyulladást, tüdő- és gyomorbetegségeket okozhat.

Rió azonban nem csak a környezetszennyezés miatt kell aggódjon. Óriási bűnözési indexszel rendelkeznek. Minap egy riporternőre és egy operatőrre támadt egy csoport transzvesztita a Copacabanan, de egy biztonsági őr megmentette őket. Előtte pedig azt nyilatkozta egy versenyző, hogy egy férfi az utcán elrabolta és arra kényszerítette, hogy pénzt vegyen fel egy ATM-ből.

Hozzászólások