Ezt jósolták Czeizel Endrének

A genetikus mégis bízik a csodában

2015/03/12

Czeizel Endrénél két évvel ezelőtt diagnosztizáltak rákot, azóta a professzor megküzdött a betegséggel, de tisztában van vele, hogy ő sem élhet örökké. Egyszer már elköszönt a családjától, most abban bízik, hogy újabb esélyt kaphat.

Szomorú dolog azt látni, hogy egy olyan nagyszerű ember, mint Czeizel professzor, aki annyi mindent adott a világnak – az egészségmegőrző és genetikai tanácsadás népszerűsítője, kidolgozta az optimális családtervezési módszert, kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés és genetikai ártalmak – a nyilvánosság előtt kell, hogy megküzdjön betegségével.

A világhírű professzor még 2013-ban tudta meg, hogy leukémiás, ami az első kezeléseket követően újra kiújult nála, így ismét kemoterápiás kezelést kapott. Tavaly rengetegen aggódtak az életéért, több mint 20 kilót fogyott, két napig mesterségesen tartották életben.

Czeizel Endre

Czeizel doktor a csodával határos módon felépült betegségéből, már jól van, újra dolgozik, előadásokra jár, konferenciákat tart. “A kezelésemet irányító professzor az első kemoterápia kezdetekor két évet ígért, ez most májusban telik le” – nyilatkozta a professzor a Story magazinnak. “Szorongva várom a következő visszaesést, de remélem, kapok még némi haladékot május után is” – tette hozzá.

A doktor arról is beszélt, milyen nehézségeken mentek keresztül a családjával betegsége aktív idejében, valamint, hogy még a kórházban elköszönt szeretteitől. “Az első kemoterápia hat hónapig, a második két hónapig tartott. Az utóbbi nagyon sok szenvedéssel járt, úgy gondoltam, ezt még egyszer nem tudnám és nem is akarnám elviselni” – vallott érzéseiről Czeizel Endre.

Szerencsére most annyira jól érzi magát, hogy úgy döntött, ha ismét segítséget kell kérnie orvosaitól, akkor meg fogja tenni, hogy újból legyőzze a betegséget és felvegye a harcot ellene.

Hozzászólások