Ezt teszi a kormány menekültügyben

Bevetnék a hadsereget, megerősítenék a határt

2015/08/28

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, mit tervez a magyar kormány menekültügyben a határon. Az ötven halottat rejtő autó után úgy érzi, a helyzet tarthatatlan.

A menekülthelyzet kegyetlenségére és tarthatatlanságára világított rá az az Ausztriában talált, magyar rendszámú autó, amelyben körülbelül ötven halott menekült lehetett (a pontos szám még nem ismert, egyes források húszról beszélnek), akik megfulladhattak, és napok óta a Parndorf közelében hagyott kocsiban heverhettek. A bűnösök embercsempészek lehettek.

Lázár János szerint itt az ideje, hogy lépjünk menekültügyben, mert a helyzet rövid időn belül sokat romlott, a napokban több mint háromezer embert fogtak el 24 óra leforgása alatt. Ezért a kormány több intézkedést is tervez az ügyben, már csak azért is, mert a határon emelt drótakadály az eddigi tapasztalatok szerint nem sokat ér, és semmivel nem lassította le az áradatot.

HUNGARY-SERBIA-EU-MIGRATION
A helyzet lassan tarthatatlanná válik a magyar-szerb határon

A parlament a jövő héten ül össze, hogy jogszabály-változtatásokat fogadjon el a menekülthelyzet miatt, és a kormány politikai támogatást kér a pártoktól a hadsereg bevetéséhez. A rendőrök nem kapnak tűzparancsot, de vízágyút és gumibotot használhatnak.

Megerősítik a határt egy újabb kerítéssel (erre pontosan nem tért ki Lázár, de egy újabb drótakadály készülhet), és elmondta, hogy a börtönök egyelőre tudják fogadni azokat a menekülteket, akik illegálisan lépik át a határt.

A politikus szerint azért is kényszerülnek az intézkedésekre, mert az EU gyakorlatilag semmit sem segít a megoldásban, de már felkérte a külügyminisztert, hogy tájékoztassa Európa vezetőit a nálunk kialakult helyzetről.

Hozzászólások