Ezt teszi az agyaddal a selfie

Ma már népbetegség az önfotózás

2015/06/30

Tudományosan is alátámasztották kutatók, hogy a selfie ma már népbetegség, és komoly mentális problémákat okoz az egyes egyéneknél. Az állapotnak már nevet is választottak, ez lett a selfitis, ami a népesség meghatározó százalékát sújtja.

Nem telik el nap anélkül, hogy a közösségi oldalak felhasználói ne osztanának meg magukról naponta legalább egy fotót, amin boldogan mosolyognak a kamerába, vagy éppen életük apró-cseprő mozzanatairól ad tájékoztatást. A legnagyobb baj az, hogy a kamera másik oldalán nem áll senki, szinten bárki képes önmagáról, vagy a tükörből visszaköszönve remekbe szabott fotókat készíteni és megosztani. A fiatalok körében ádáz csata folyik a lájkokért, aki pedig nem kap eleget egy-egy képért, az akár letargiába is eshet.

selfie

Furcsa spirál ez, amiből aztán csak nehezen lehet szabadulni. Kim Kardashian és Kendall Jenner járnak az élen, minden idők legtöbb lájkját tudhatják magukénak. A húgocska legutóbb letaszította a trónról nővérét, egyik fotója 2,6 millió lájkját érte az Instagramon, de szorosan mögötte kullog testvére, a maga 2,4 milliójával. Ha a szó legszorosabb értelmében véve az említett két fotó nem is igazi selfie (mert valaki más készítette róluk), jól tükrözi korunk egyik legnagyobb problémáját.

Mégpedig, hogy – elsősorban a fiatalok – ebben mérik a sikert, az elismerést, azt, hogy szeretve vannak. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság tanulmánya szerint a selfie készítése létező, valós idejű problémát vet fel. A találóan csak seflitis-nek keresztelt állapot a hivatalos meghatározás szerint egy kényszeres-rögeszmés vágy, amikor az ember képeket készít saját magáról, és közzéteszi azokat közösségi média oldalain a minél nagyobb elérés reményében. Egyértelműen kijelenthető, hogy mindez az egyén abbéli vágya, hogy felturbózza megtépázott önbecsülését, és kitöltse életében a hiányzó űrt.

selfie3

A selfitis három szintjét különböztetik meg a szakemberek:

  • kezdődő selfitis: amikor legalább háromszor egy nap fényképet készít magáról, de azt még nem posztolja közösségi oldalán
  • akut selfitis: amikor ugyanezen három képet minden létező fórumon megosztja magáról az egyén, a minél több lájk reményében
  • krónikus selfitis: szinte megállás nélkül fotózza magát az ember különböző helyzetekben, de legalább napi hatszor, és mindent megoszt a közösségi felületeken

Ez az állapot egyelőre nem gyógyítható, azonban sokkal nagyobb hullámban terjed, mint bárki gondolná, hiszen észrevétlen lopózik be a hétköznapokba. Szakemberek kognitív viselkedésterápiával tudják kezelni azokat, akik megszállottjai lettek az önfotózásnak, de az se baj, ha tudatosan kezdjük el lenevelni magunkat a selfie készítéséről és mindenki próbál egy még egészségesnek mondható mértéket tartani a kommunikációjában.

Hozzászólások