Ezt tette Árpa Attila Puzsér Róberttel

De hogy került a képbe a kritikus?

2015/04/29

Már csak egy nap, és hivatalosan is mozikban az Argo2! A kultfilm második része az alkotók reményei szerint dübörögni fog, és nagyobb sikert ér el akár még az első résznél is. A film rendezőjével, Árpa Attilával beszélgettünk.

Árpa Attilától megszokhattuk, hogy nem rejti véka alá a véleményét. Bár a rosszfiús énjét úgy érzi, már hátra hagyta, azért az ő esetében túlzás lenne azt állítani, hogy ettől teljesen el lehet vonatkoztatni. Talán ezért is tudja olyan jól megfogni azt, amit az Argo jelent.

Árpa Attila

De hova tűnt a média fenegyerek? “Egyrészt én is levetkőztem már, másrészt szerencsére annyi bulvárbohóc átvette már ezt a szerepet! Amikor én még fenegyereknek, botrányhősnek számítottam, az azért volt, mert nem volt rajtam kívül más.” Hozzátéve azt is, azért a lázadás a mai napig megvan benne, de ezeket az éles társadalomkritikákat főleg a filmjein keresztül adja át. Megfelelő öniróniával, mert a leleményes néző kiszúrhatja, ha éppen nem pislog, hogy a film egyik jelenetében Árpát fejbe lövik. “Van egy ilyen szál az én színészi pályafutásomban, hogy szinte a legtöbb szerepemben meghalok. Úgyhogy úgy voltam vele, ha már van rá lehetőségem, akkor miért ne a saját filmemben lőjenek agyon újra?!”

A rendező-producer több éve küzd azért, hogy az Argo2 végre a mozikba kerülhessen, de azért az ő életében is volt olyan pont, amikor már-már feladta. Aztán jött a Filmalap, ami újabb reményekkel kecsegtetett, végül elkészülhetett a mozi. Hogy milyen lett a végeredmény? “Nagyon sok mindent másképp csinálnék még mindig, de akkor soha nem lenne kész a film. Van néhány effekt, amin dolgoztam volna, hogy jobban nézzen ki és hitelesebb legyen. Nyilván én, mint rendező ilyenkor ott ülök és minden apró hibát kiszúrok. Ha most azt kérdezed, elégedett vagyok-e, akkor azt mondanám nem, mert lenne még 1-2 hét dolgunk vele” – mondta el Árpa,miután ő is első alkalommal nézte végig filmjét nagy vásznon.

Kiss József, aki a filmben Balog Tibi csapatában az agresszív Tyson szerepét játssza azt mondta Árpáról: “Nagy szerencséje van velünk, mert mi csináltunk belőle rendezőt!” És bár Árpa értékeli a bókot, azért kellő önbizalommal átitatva elmondta, hogy szerinte az, ami egy rendezőt jóvá tesz, benne megtalálható. “Azt gondolom, hogy azok a tulajdonságok és szemléletmód, mint történetvezetés, színészvezetés, vizuális felkészültség és a megfelelő vezetői hozzáállás, amik végig tudnak vinni egy ilyen hatalmas produkciót, azok megvannak bennem. A mellékelt példa mutatja, hogy ez talán sikerült. Azt, hogy jó, vagy rossz rendező vagyok-e, már tényleg a néző fogja eldönteni” – reagált a csipkelődésre Árpa.

Argo2_foto_(23)

Valljuk be, a stáb ügyesen Puzsér Róberttel is beerősített, aki több fronton is elmondta, nagyon kevés az esély rá, hogy értékelhető második rész szülessen egy magyar film esetében, ezt a kihívást Árpának mégis sikerült megugrania. Vajon hogyan sikerült megszelídítenie a csípős nyelvéről híres kritikust? Attila úgy aposztrofálja Puzsért, mint az új Réz Andrást, aki egyéniségével és szabad szájúságával igazi véleményvezér. “Van az a japán mondás, hogy az az ellenség, akit nem tudsz legyőzni, állítsd magad mellé” – nevet a rendező, majd hozzátette, örül neki, hogy sikerült meggyőznie a kritikust a végeredménnyel.

Az Argo2 szépen összegyűjti a legütősebb jeleneteket a hollywood-i nagyágyúktól, de azt is jól hangolja össze, és nem kelti azt az érzetet, mintha egy Guy Ritchie film remake-jét látnánk. Mondjuk a japán mangacsajt még a Kill Bill is megirigyelhetné! Nézd meg, hogyan kaszabol a filmben Yumiko!

Argo2 Young Shin Kim (2)

Hozzászólások