A Facebook hatása az emberi agyra


Facebook-függőség

2014/09/19

Napjainkban több mint 2 milliárd ember használ valamilyen közösségi oldalt. Ebből a hatalmas embertömegből nem kevesen szenvednek függőségben. Ismerős az érzés?

Egy kutatás szerint az internetezők 5-10 százaléka jóval több időt tölt online a közösségi oldalakon, mint amennyit eredetileg tervezett. Ez a jelenség pszichológiai függőség, az MRI vizsgálatok kimutatták, hogy ezeknek a netfüggő embereknek az agyában pontosan azok a területek működnek gyengébben, amelyek a drogfüggőknél vagy alkoholistáknál is problémásak.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy elkezdenek kikapcsolni az agy bizonyos részei, amelyek az érzelmek feldolgozásáért, a figyelemért, és a döntéshozatalért felelnek.

A legnagyobb veszélyt azok a pozitív visszacsatolások jelentik, mint a lájkok vagy megosztások. A függők elsősorban ilyen élményekért töltenek el egyre több időt az oldalon. A kutatásokból kiderült az is, hogy a közösségi média használata dopamint szabadít fel az agyban, ami részben felelős a boldogság érzéséért.

Meglepő eredményt mutattak ki az okostelefonok esetében is. A pszichológia területén eddig ismeretlen jelenségre bukkantak, amit “Fantom Rezgés Szindróma”-nak neveztek el. Az okostelefon tulajdonosok 89 százaléka legalább két hetente egy esetben érzi úgy, hogy megrezdült a zsebében a telefonja, miközben valójában nem történt ilyen.

Hozzászólások