Fáj?

Igen, fáj.

2014/07/17

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amivel egy piercer/tetováló/testmódosító a legtöbbször találkozik. Hazudni nem akar az ember, ezért azt mondja, hogy igen, valóban fáj a kívánt beavatkozás, azonban ez nem fedi le a teljes valóságot. Viszont ha azt mondanánk, hogy nem fáj, akkor szintén hazudnánk, hiszen lehet valaki akármennyire kemény, a piercing, tetoválás, bármi más beavatkozás, amit érzéstelenítés nélkül csinálnak a testeden, fájdalommal jár, igaz nem akkorával, és nem olyan mértékűvel, ahogyan azt sokan gondolják!

zagyvaigabor2
Az RC News szakértője: Zagyvai Gábor, tetoválóművész és piercer

A fájdalomnak is, mint minden emberi érzésnek természetesen több fajtája van. Fáj, ha elvágjuk a kezünket egy éles késsel hagymaszeletelés közben, fáj, ha rácsukjuk az egyik ujjunkra a kocsi ajtaját, fáj, ha kapunk egy állast harc közben. Így természetesen annak is fájdalommal kell járnia, ha a bőrünket egy hegyes tűvel átszúrják, szikével metszik, vagy a tetováló tű ki-be rohangál a bőrünkön.

A fájdalomnak az a szerepe, hogy figyelmeztesse elménket, és ezzel együtt a “vezérlő egységeinket”, hogy egy nem kívánt hatás éri testünket, amit el kell hárítanunk, mert veszélyben van az egészségünk, sérülhet a bőrünk. Ha ez a védekező mechanizmusunk nem lenne, könnyen ejthetnénk magunkon akár halálos sebeket anélkül, hogy bármit is megéreznénk. Ezért is az egyik legnehezebb feladat, hogy egy éppen aktuális testmódosítási procedúra alatt megpróbáljunk minél jobban odafigyelni az átélt fájdalomra, hogy ezzel kontrollálni tudjuk. Lehet, hogy egyeseknek furcsán hangzik, hogy akkor tudjuk kontrollálni a fájdalmat, ha odafigyelünk rá, de gondoljunk csak bele életünk bármely pillanatában: az érzéseinket vagy gondolatainkat csak akkor tudjuk uralni (és ezáltal sorsunkat is befolyásolni), ha tudatosan felismerjük, mi zajlik bennünk, és az érzésekre koncentrálunk – hogy aztán azokat esetlegesen átalakítsuk. Nincs ez máshogyan a fájdalommal sem!

A fájdalom fajtái

Lényeges elválasztanunk a kívánt fájdalmat, a nem kívánt fájdalomtól. Ez persze így elég furcsán hangzik, de mindjárt kifejtem, mit is értek kívánt fájdalom alatt.

Minden testmódosítási procedúra fájdalommal jár, azonban ha valaki nagyon szeretné azt véghezvinni, akkor rá fog jönni, hogy a fájdalom egy elválaszthatatlan része a rítusnak. Így válik a fájdalom kívánt fájdalommá, hiszen ahhoz, hogy kellő képpen értékelni tudjuk a megcsináltatott mintát, tudnunk kell, hogy fájdalmat fogunk átélni, és ezáltal készülünk rá lelkileg. Senki nem akarja odacsukni a kezét a kocsi ajtajához, mert az fáj, de a szép tetoválásért sokan készek elviselni egy kis fájdalmat – ami az élményt még mélyebbé teszi.

A fájdalom elviselése és a testünk feletti uralom visszaszerzése szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hiszen ha képesek vagyunk arra, hogy nyugodtak maradjunk egy fájdalmas beavatkozás során, akkor szinte mindenre képesek vagyunk. Minél jobban akarja valaki az áhított mintát, piercinget stb., annál nyugodtabban fogja viselni a megszerzése során átélt “szenvedést”.

És hogy hogyan kaphatjuk vissza uralmunkat a fájdalom felett? Ezt a következő cikkből megtudhatjátok!

Szerző: Zagyvai Gábor
www.zagyvai.com

Hozzászólások