Falmászás – minden korosztálynak ajánlott

Próbáld ki te is!

2014/08/02

Feltehetőleg a sziklamászók találták ki, hogy rosszabb időben, időjárástól, napszaktól függetlenül tudjanak gyakorolni, illetve a kondíciójukat meg tudják őrizni. Tehát a falmászás a sziklamászástól eltérően egy zárt teremben történik, műfalon.

Petruska Szonja
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Minden korosztálynak, tehát a gyerekektől egészen a felnőttekig hatalmas élményt tud nyújtani ez a sport. Kétféle változata van, az egyik a kötél biztosítással történő, hosszabb pályát igénylő és a rövidebb, de biztosítás nélküli, úgynevezett boulder mászás, mely jóval játékosabb, technikásabb mászásfajta.

A falmászás kiváló állóképesség- és erőfejlesztő is egyben, emellett kifejezetten jó alakformálás szempontjából is. Az egész testet igénybe veszi, formálja a vádlit, combokat, feneket, karokat és vállakat, valamint a hajlékonnyá tesz. A falmászásba a teljesen kezdők is bátran belefoghatnak, hiszen a falmesterektől minden szükséges instrukciót megkapnak, megtanítják a kezdő „lépéseket” és fogásokat. Gyerekeknek bátran ajánlható, hiszen a számukra kialakított mászófalakon könnyedén elsajátíthatják az alapokat és rögtön sikerélményhez jutnak, mely nagyban hozzájárul a személyiségfejlődésükhöz.

falmászás 2

Megadja az extrém sportok izgalmát, de úgy, hogy közben biztonságban érezheti magát az ember. Mivel általában rövid időn belül, nagy erő kifejtés nincs, ezért az izmok és ízületek sérülésének kockázata elenyésző. Legfontosabb felszerelés egy kényelmes, nagy mozgásokat engedő sportruházat, sportcipő, ami ha lehet speciális mászó cipő legyen, de ha nincs, akkor vékony orrú edzőcipő is megfelelő a kezdeteknél.

Kiváló program a családoknak, baráti társaságoknak, cégeknek csapatépítés szempontjából és természetesen a kihívásokat keresőknek is.

Hozzászólások