FarmBot – robotmunkás a kertedbe

A jövő már régen elkezdődött

2016/07/12

A FarmBot Genesis egy nyílt forráskódú, bárki által fejleszthető és használható projekt, ami úgy fest, forradalmasíthatja a házi növénytermesztést.

Kifejezetten furcsa élmény volt megnéznem ezt a videót a FarmBot Genesisről. Mielőtt újságírásra adtam a fejemet öt évet dolgoztam különböző gyárakban CNC gépkezelőként és beállítóként, javarészt autóalkatrészeket gyártva. Így elsőre különösen mókásnak találtam, hogy a CNC technológia és a farm egy mondatban szerepelhetnek. Ezek után megláttam a FarmBot fejegységét, ami leginkább egy 3D mérőgépre emlékeztetett, és tényleg csak kuncogni tudtam.

Aztán végignéztem a videót, és rájöttem, hogy találkoztam egy ősi szabállyal: ha hülyeségnek néz ki, de működik, akkor nem hülyeség. A FarmBot pedig minden, csak nem hülyeség! Múlthéten bemutattuk nektek a jövő farmjait, de a vertikális növénytermesztés nem az a kategória, amit bárki elkezdhet, hiszen ki kell hozzá alakítani a területet, a technológiát, és nem utolsó sorban elő kell teremteni hozzá a kezdőtőkét. Ez a projekt azonban más. 

Az első és legfontosabb differencia abban rejlik, hogy a FarmBot technológiája teljes egészében nyílt forráskódú, vagyis bárki belenyúlhat, fejlesztheti, átalakíthatja, esetleg kiragadhat részeket saját felhasználásra. Ezen kívül nem hatalmas mennyiségek, inkább csak egy család számára elegendő növény termesztését teszi lehetővé, de azt szinte teljesen automatikussá téve (úgy, hogy például még a vetésforgóra is figyel a rendszer). A kezelőfelület már-már primitívnek hat, annyira egyszerű (a grafikus megjelenés inkább játéknak mutatja, de legalább könnyebben megtaníthatjuk a gyerekeknek), és az egész “készlet” telepítése sem kerül többe pár óránál. Az alapanyagok olcsóak és időtállóak, nem kell millió apró alkatrészből összeraknunk, hogy aztán egy kimaradt csavar miatt elölről kezdjük az egészet. 

És legyünk őszinték, tegyük a szívünkre a kezünket! Ha minimális pénz-, idő- és energiabefektetéssel biztosíthatjuk otthonra a finom, friss és főleg megbízható, ismert eredetű zöldségeket és gyümölcsöket, akkor nem megéri? 

De. Nagyon is megéri.

A FarmBot weboldalát ITT érheted el további információkért!

Hozzászólások