Fátyolfelhős idő, szűrt napsütéssel

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 20 fok között alakul

2015/04/30

A nap első felében fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel, de a déli óráktól előbb a Dunántúlon, majd estétől a középső tájakon is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól a Dunántúlon helyenként, késő estétől már a főváros térségében is kialakulhat záporeső. A délire forduló szél csak a Dunántúlon élénkülhet meg, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb általában +éjszakai hőmérséklet 2 és +6 fok között várható, ennél azonban a fagyzugos helyeken hidegebb lesz, fagyhat is (0, -2 fok). A Kisalföldön, az Alföldön és az Északi-középhegységben többfelé kell talaj menti fagyra számítani!
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 20 fok között valószínű.

Sky with a rainbow in the sun

Európa nagy részének időjárását egy észak-déli irányban hosszan elnyúló frontálzóna határozza meg, amely lassan mozog kelet felé. A front előtt és mögött magasnyomású terület terül el. A front mögött hűvös levegő árasztotta el a kontinens nyugati felét, amely már elérte a Földközi-tenger középső medencéjét is. Ezeken a tájakon a csúcshőmérséklet jellemzően 12 és 20 fok között alakul, sőt a tartósan csapadékos helyeken és a Skandináv-félszigeten 10 fok alatti hőmérséklet is előfordul.

Ezzel szemben Kelet-Európa fölé még meleg levegő áramlik, ott enyhébbek a reggelek is, és délutánra néhol 25 fok fölé melegszik a levegő. A front mentén sokfelé esik az eső, helyenként zivatarok is kialakulnak, a frontátvonulást erős vagy viharos széllökések kísérik.
A Kárpát-medence időjárását egyre inkább egy köztes anticiklon alakítja. Eleinte szárazabb és hűvösebb, csütörtökön már ismét melegebb és nedvesebb levegő érkezik fölénk.

Hozzászólások