Federert rejtélyes csípés húzta fel, Nadal a szakadék szélén állt

Szenvedtek a tenisz nagyágyúi

2015/01/22

Korán megszenvedtek a nagyágyúk az év első Grand Slam-tornáján, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Roger Federer jobb kezében olyan fájdalmat érzett, mint még soha, ez akadályozta is a játékban és ingerültté tette, a magát kereső Rafael Nadal pedig tényleg a szakadék szeléről táncolt vissza. És még csak a torna elején tartunk.

Roger Federer simán elveszítette az első szettet az olasz Simon Bolelli ellen, de oka volt a gyenge játéknak: bevallása szerint komoly fájdalmat érzett a jobb tenyerében, ami zavarta az ütőtartásban is. “Olyan volt, mintha felhólyagosodott volna, de fogalmam sincs, mi volt az – magyarázta a végül megnyert meccs után. – Az ujjaim végében éreztem valamit, zsibbadt és duzzadt, az eddigi legviccesebb érzés volt.”

federerao
Federer azért valahogy csak megoldotta (Fotó, Australian Open, Facebook)

Annyira azért nem volt tréfás kedvében a világranglista második helyezett svájci, mert amikor egy operatőr oda akart menni a kamerájával, hogy lefilmezze, ahogy kezelik, Federer ingerülten ráförmedt: “Tényleg ilyen közel kell jönnöd?” A második szettre azonban az érzés elmúlt, és innen nem volt megállás. De sem a játékos, sem a gyúrója nem tudja, mi lehetett a háttérben, leszalagozni pedig azért nem merték, mert akkor csak romlott volna a helyzet.

A legnagyobb szenvedést egy másik egykori világelső mutatta be, Rafael Nadal, aki talán maga sem emlékszik, pályafutása során mikor küzdött ekkorát a túlélésért, mint most az amerikai Tim Smyczek ellen. Pedig eleinte nem tűnt úgy, hogy baj lehet, az első játszmában 6:2-vel úgy átgyalogolt ellenfelén, mintha az ott sem lett volna.

Aztán a következő kettő már az Smyczeké volt, és Nadal csak azt vette észre, hogy ebből akár még kiesés is lehet. Főleg, mikor ellenfele az ötödik szettben már 5:4-es előnyben volt, és csak egy szettre lett volna szüksége a bravúrhoz. “Amit a végén művelt, az valami elképesztő volt” – hüledezett a meccs után Nadal, amelyet nagy nehezen megnyert.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a csuklósérülésen és vakbélgyulladáson túl lévő, ezért magát újra építgető Nadalnak egészségügyi problémái is voltak, gyomorgörcsökkel és szédüléssel küzdött a meccs elején. A nagy hármasból csak a világelső Novak Djokovics vette könnyedén az akadályt a második körben.

2015-ÖS AUSZTRÁL NYALT TENISZBAJNOKSÁG (AUSTRALIAN OPEN)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ:
Novek Djokovics (szerb, 1.) – Andrej Kuznyecov (orosz) 6:0, 6:1, 6:4
Roger Federer (svájci, 2.) – Simone Bolelli (olasz) 3:6, 6:3, 6:2, 6:2
Rafael Nadal (spanyol, 3.) – Tim Smyczek (amerikai) 6:2, 3:6, 6:7 (2-7), 6:3, 7:5
Andy Murray (brit, 6.) – Marinko Matosevic (ausztrál) 6:1, 6:3, 6:2

Hozzászólások