Fehér homok, pálmafák, hűsítő víz – Budapest mellett

Fürdőzz Magyarország legszebb strandján!

2017/05/30

Gondolnád, hogy Budapesttől néhány kilométerre hófehér homok borít majd egy vízpartot, pálmafákkal, tengerparti hangulattal megfűszerezve? 

Hamarosan ott tartunk, hogy Budapestet a tengerpartjáról is emlegetni fogják, pedig nincs is tengere. De partja lesz, vagyis már van is, a főváros északi határától mindössze három kilométerre. Úgy hívják, Lupa-tó, és május 26-tól nyitva van.Ki gondolta volna 25 évvel ezelőtt, hogy Budapesten lesz Európa legjobb nagyfesztiválja? Ki sejtette volna tíz évvel ezelőtt, hogy nemsokára Budapesten Michelin-csillagos éttermek csalogatják a kulinária szerelmeseit? Azt, hogy a magyar főváros ma már a nemzetközi fesztivál- és gasztrotérképen is egy fontos úti cél, javarészt annak köszönhetjük, hogy volt, aki mert nagyot álmodni.

lupa3

Úgy tűnik, Gerendai Károly most megint nagy fába vágta a fejszéjét. Elhatározta, hogy az illegális fürdőhelyként számon tartott egykori sóderbánya után visszamaradt bányatóból, a Lupa-tóból egy Európában egyedülálló strand- és sportparadicsomot hoz létre. Ha nem Gerendairól lenne szó, valószínűleg sokan rálegyintenénk, mert hangzatos ígéretekből ebben az országban különösen sokat lehet hallani, de neki mindig volt egy erős víziója, amihez ragaszkodott, megtalálta a megfelelő embereket hozzá, és megvalósította az álmát, nem is akárhogy, amint ez egy maximalistától elvárható.

A Szentendre felé, Budakalásznál, a 11-es főút jobb oldalán található, méreteiben egyedülálló Lupa-tavat eddig is kristálytiszta vize és türkizkék színe miatt kedvelték, akik a tiltás ellenére lejártak oda, vállalva a nomád körülményeket és a veszélyeket. Azóta – a vízminőség kivételével – szinte minden megváltozott. Egy rövid tavalyi próbaüzem után ugyanis hatalmas beruházással tették komfortossá és biztonságossá a területet a fürödni és sportolni vágyók számára.

lupa2

Budapest egy olyan fürdőváros, ami termálvizekben ugyan rendkívül gazdag, de sajnos nincs természetes vízpartú fürdőhelye – mondta. – Ez a hatalmas, fehér homokos és türkizkék vizű tó az új szolgáltatásaival, változatos sport- és gasztronómiai kínálatával, egyedi strandbútorzatával a világ legszebb tengerpartjaival is versenyre kel.

A Lupa-tó kínálata a sport és a gasztronómia terén egyaránt rendkívül látványos lesz. Itt található az ország legnagyobb vízi kalandparkja, a régió legmenőbb búvárcentruma, sőt, a közép-európai régió legnagyobb wakeboard-komplexuma is itt épül fel. Emellett hagyományos és extrém vízi sportágak a különböző evezősöktől a vitorlázásig, a SUP-tól a szörfig szintén elérhetőek lesznek.

A parton pedig a strandsportok szerelmeseit strandfoci-, strandröplabda-, strandkézipályák várják, de itt debütál egy új strandsport, a beach-tenisz is. Aki pedig kevésbé szeret a homokban sportolni, azt műfüves focipályával csalogatják. A szervezők ugyan a benzinmotoros vízi sportoktól óvják a strandolókat és a víz minőségét, de azért lesznek elektromos meghajtású kishajók és flyboard is, ahol egy vízsugár repteti a magasba a bátor vállalkozókat. Sőt, lesz blob, a hatalmas, felfújható párna, amire egy toronyból ráugorva akár több méter magasba repülhetünk a víz fölé.

lupa1

(Forrás: femina.hu, képek: google)
Hozzászólások