Fejbe lőtte magát a róka, mikor meglátta Istent

Miről szól az utóbbi idők legsikeresebb magyar animációs kisfilmje? Most online is megnézheted!

2016/02/09

Bucsi Réka diplomafilmje bejárta a világot. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be először, majd számos elismerésben részesült. Díjazták többek között Hiroshima, Chicago és Melbourne nemzetközi filmfesztiváljain. Az Oscar verseny döntőjébe is bekerült.

Tejet töltenek egy tehénbe, majd amikor megtelik, kicsordul a tőgyén keresztül. Állatkerti elefánt fest vászonra “Segítsetek!” feliratot, ami később a konyhában kap helyet, ahol saját agyát reszeli ebédre egy nő. UFO szippantja fel a tenger élővilágát, tortával dobnak pofán egy pingvint, macska járja körbe gazdáját és egyre csak növekszik. Sorolhatnánk még az erősen groteszk, elsőre összefüggéstelennek tűnő részleteket, de mi a lényeg?

A Symphony no. 42 témája a környezetünk iránti felelősség. Az ember és természet alkotta dolgok irracionális összhatásán alapszik. Tapasztalatlan nézők számára furcsa lehet a laza szerkezet. A szerző tudatosan elutasítja a jól bevált rajzfilmes sablonokat, szabad teret hagyva a szubjektív értelmezésnek. 47 különböző jelentet látunk, melyek a nézők saját asszociációi által köthetőek össze.

„A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint” – vallja az alkotó.

 

 

Legközelebb február 11-21. között drukkolhatunk Bucsi Rékának. Love című animációs kisfilmje, a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütál.

Hozzászólások