Felfedeztek egy állatot, ami nem vesz levegőt

2020/02/27

Live Science számolt be róla, hogy olyan állatfajt fedeztek fel, mely nem lélegzik.

A vizi férgeket és halakat támadó Henneguya salminicola egy nyálkaspórás élősködő, melynek rendkívül ideális élőhely a víz, mivel nem lélegzik. Ez az első olyan állat, melynél a genetikai vizsgálaok során nem találtak az oxigénfelvételhez köthető géneket.

A fajnak nincs is mitokondriális genomja, mely a DNS-nek azon része, melyben a légzésért felelős gének is találhatók. A nyálkaspórás egy mikroszkopikus élőlény, melyeket eddig egysejtűnek tartottak, mára viszont inkább az állatok közé sorolák, azon belül is a csalánozók leegyszerűsödött leszármazottainak tekintik.

Dorothée Huchon, a Tel-Avivi Egyetem munkatársa és a különleges lényről szerzett friss tanulmány társszerzője úgy véli,  hogy a nyálkaspórások fejlődésük során izomzatuk, idegsejtjeik és szöveteik mellett elvesztették légzésüket is.

Burjánzásukat segíti, hogy kevesebb génnel gyorsabban tudnak szaporodni. Ha egy állatról beszélünk, akkor általában többsejtűekre gondolunk, Huchon ennek kapcsán hangsúlyozta ki, hogy a nyálkaspórás egy olyan organizmus, amely gyakorlatilag egysejtűvé fejlődött.

Azt még nem tudni, hogy az állat miből merít energiát és hogyan képes fejlődni, de azt feltételezik, hogy a gazdatestre támaszkodik.

Hozzászólások