Felgyújtom magam! – Marian Cozma apja ennyire elkeseredett

Hat éve nem kapott egy fillér kártérítést sem

2015/01/07

A Veszprém világklasszis kézilabdázóját, a román Marian Cozmát 2009. február 8-án szúrták szíven egy éjszakai bár előtt Veszprémben, a tragédia az egész országot gyászba borította. Családja jogerősen polgári pert nyert, kártérítést azonban az eltelt hat év alatt senkitől sem kapott. A helyzet kilátástalansága az édesapát nagyon megviselte.

„Végső elkeseredésemben a magyar konzulátus előtt meggyújtom magam” Petre Cozma mondata már akkor nagyot ütött, mikor kimondta őket a Romania TV munkatársának. Nem csoda, fiát hat éve gyilkolták meg, és bár akkor egész Magyarország felháborodott, kártérítést azóta sem kapott senkitől.

cozma_mti
Petre Cozma (Fotó: MTI)

Pedig a budapesti bíróság döntése értelmében Marian Cozma édesapjának, édesanyjának, testvérének és menyasszonyának fejenként 170 ezer euró (52 millió 700 ezer, azaz összesen 211 millió forint) kártérítés járna a gyilkosoktól, az éppen börtönbüntetését töltő Raffael Sándortól, Sztojka Ivántól és Németh Győzőtől.

A bűnősök vagyonát azonnal zárolták, ez azonban a megítélt összeg egynegyedét sem teszi ki – írja a mihir.ro portál. A büntetést a börtönkeresetükből vonják le, ami gyakorlatilag súlytalan összeg. Petre Cozma többször is hangsúlyozta, hogy bízik a magyar igazságszolgáltatásban, de az utóbbi időben egyre jobban elkeseredett, cukorbeteg lett, járása nehézkessé vált, és a szívével is gondok vannak.

„Nekem már csak ez maradt. Szilveszterkor, 23 óra körül a sírjához mentem, vele voltam fél egyig. Nem hagyhattam egyedül.” A 26 éves játékos emlékét egykori klubja, az MKB Veszprém, és az egész város azóta is hűen őrzi. A gyászló család viszont egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül, mert a gyilkosok továbbra sem fizetnek, holott erre még a tárgyaláson ígéretet tettek.

Hozzászólások