Felhők rondítanak bele a május elsejei, napos időbe

Még a zápor sem kizárt

2015/05/01

Pénteken eleinte változóan felhős, részben napos idő lesz, majd a kora délelőtti óráktól észak felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, délen még többórás szűrt napsütés valószínű.

Napközben északon elszórtan zápor előfordulhat, majd az esti óráktól dél felől várható egyre több helyen eső, záporeső. Éjszaka többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Pénteken többfelé megerősödik a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 17 és 22 fok között alakul.

DCF 1.0

Európa keleti és déli részén anticiklonális hatások érvényesülnek, többnyire gyengén felhős az ég, és csapadékmentes az idő. Ez alól csak a Kelet-európai-síkság nyugati része a kivétel, ahová észak felől egy markáns hidegfront nyúlik be, és okoz felhős időt, elszórtan esővel, záporral. A naposabb helyeken 20, 25, a felhősebb területeken 15, 20 fok közé melegszik fel a levegő. Közép-Európában a fronttól nyugatra lévő területeken hajnalban alig mérnek 0 fok feletti értékeket.

Az Északi-tenger, illetve Finnország felett ciklonok örvénylenek, ezért a Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten változékony, felhős, sokfelé csapadékos az idő. Míg Skandináviában csak 0, +5 fok között alakul a csúcshőmérséklet, és Lappföldről kiterjedt havazásról érkezik jelentés, addig az Atlanti-óceánhoz közeli helyeken, illetve a tengerpartokon enyhébb és barátságosabb az idő, délután 10, 15 fokot mérnek. Péntek estig a Kárpát-medence fölé eleinte még száraz, majd nedvesebb, egyre melegebb léghullámok érkeznek.

Hozzászólások