Felhős marad az ég, záporra is számíthatunk

Esőernyőt és széldzseki legyen nálunk

2015/03/13

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, legfeljebb rövid időre, nagyobb eséllyel péntek délután helyenként keleten vékonyodhat el a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor, elsősorban az éjszakai, délelőtti órákban a Dunántúlon néhol havas eső, a hegyekben hó is lehet.

Csütörtökön az északi szél erős, a Dunántúlon több helyen, északkeleten helyenként viharos lesz, pénteken már csak a Nyugat-Dunántúlon erősödik meg az északi szél, péntek estére pedig ott is mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 6 és 11 fok között alakul.

esos_ido2

A Pireneusi-félszigettől Nyugat-Európán át egészen a Skandináv-félsziget déli részéig nagy kiterjedésű anticiklon húzódik. A magasnyomás területén többnyire napos az idő; és a délutáni hőmérséklet délnyugaton már a nyarat idézi, Dél-, Délkelet-Spanyolországban 27, 29 fokig is felmelegszik a levegő.

A kontinens északnyugati partvidéke mentén, az Urál előterében, valamint Délkelet-Európában ugyanakkor többnyire erősen felhős az ég, esik az eső, északkeleten hózáporok alakulnak ki. A leghűvösebb jelenleg a Skandináv-félszigeten, a Német-lengyel-alföldön és a Balkán-félsziget keleti felén van. A felsorolt területeken csupán 5 fok körüli a maximum-hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárását péntek estig kettős hatás alakítja; a tőlünk északra lévő anticiklon permén helyezkedik el térségünk, a magasabb légrétegekben viszont hidegörvény lesz felettünk; többnyire borult időre számíthatunk, ismétlődő esővel.

Forrás: MTI

Hozzászólások