Felhős, szeles napra számítsunk, kis esővel

A hegyeinkben hózápor is várható

2015/04/01

Szerda reggelre északnyugat felől csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, és az ország nagyobb részén derült vagy gyengén felhős idő várható.

Ma a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre és a délnyugati tájakat leszámítva több helyen záporra kell számítani. A Mátrában és a Bükkben szerdán is lehet hózápor. Szeles idő várható; kedden a délnyugati, estétől az északnyugatira forduló szelet kísérik erős, sokfelé viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 10 fok körül, 7 és 13 fok között valószínű.

szelesfelhos2

Továbbra is egy Észak-Európa fölött örvénylő több középpontú ciklon határozza meg kontinensünk legnagyobb részének időjárását. Emiatt Közép-, Nyugat- és Észak-Európában változékony, gyakran felhős, csapadékos, nagy területen szeles az időjárás. Enyhe, az átlagosnak megfelelő az idő, Németországban például 7, 11, Svédországban 1 és 7 fok között alakul a nappali csúcshőmérséklet.

Spanyolország fölé anticiklon nyúlik be, így ott napos az idő, és 25, 30 fok közé is felmelegszik már délutánra a levegő. Ugyancsak leszálló légmozgások alakítják a Kelet-európai-síkság időjárását, de ott még borongós, párás, télies az idő, 0 fok körüli a jellemző maximum-hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence térségében változékony, szeles időre van kilátás, nagy területen viharossá fokozódik előbb a délnyugati, majd az északnyugati szél.

Hozzászólások