Felhősen indul a szombat, de a napsütés fog győzni

Délután meglephet minket egy kis eső is

2015/05/09

Szombaton eleinte fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarhatnak be, de napsütés lesz, csapadék nélkül. Ugyanakkor napközben a Kisalföld és az Alpokalja térségében erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, ott a déli, kora délutáni órákban szórványosan záporeső, zivatar is kialakulhat.

Estefelé már az ország északnyugati felében is lehet zápor, esetleg zivatar, de csak helyenként. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán zivatarok környékén lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között várható, de a Dunától keletre ennél alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között valószínű.

idonaposfelhos

A Kelet-európai-síkság nyugati peremén egy frontálzóna húzódik, amely arrafelé felhős, csapadékos időjárást okoz: több helyről jelentettek 10-20 mm-t elérő csapadékmennyiséget. Emellett a Skandináv-félsziget térségében egy töltődő alacsonynyomás szintén csapadékos idővel jár. Ennek ellenére nincs hűvös még arrafelé sem, hiszen sokfelé a 15 fokot is meghaladja a csúcshőmérséklet. Ugyanakkor a kontinens középső területei felett, valamint a Mediterráneumban anticiklon alakítja az időjárást, így arrafelé sokat süt a nap.

A Földközi-tenger partvidékén sok helyen mérnek 30 fok feletti hőmérsékletet. A kontinens legmagasabb hőmérsékleti értékét – 35 fokot – az olaszországi Catania és a görögországi Tripoli városokban jegyezték fel. A Kárpát-medence időjárását szombat délutánig nagyrészt anticiklon határozza meg, majd nyugat felől már magasabb nedvességtartalmú levegő érkezik térségünkbe.

Hozzászólások