Felhőszakadás, jég, viharos szél várhat ma ránk

A rossz időjárástól a kedvünk is borús lehet

2014/07/28

Hétfő délelőtt átmenetileg ismét kissé csendesebbre fordul az idő, majd újra megindul a zivatarok képződése. Összességében sokfelé valószínű holnap is zivatar, többfelé felhőszakadással, néhol jégesővel és viharos széllel. Az Alföldön van nagyobb esélye a hevesebb, tehát a jéggel és 70-80 km/h-t meghaladó széllökésekkel kísért zivataroknak.

Ismét zivatarok várhatók

A következő napokban labilis és nagy nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így sokfelé kell zivatarokra számítani, amelyek legfőbb kísérőjelensége valószínűleg (a dörgés-villámlás mellett) a felhőszakadás lesz.

Az “igazi” nyár – tehát a csapadékmentes, magas hőmérsékletű, napsütéses időjárás egészen kis területre, jórészt az Ibériai-félszigetre és a Kelet-európai-síkság egy részére korlátozódik. Európa középső részein, egészen a Brit-szigetektől Közép-Európán át a Földközi-tenger középső medencéjéig gyakran csapadékos az idő, melyet az északnyugat felől lassan délkelet felé sodródó légörvények okoznak. Ezek a légköri képződmények mintegy “beszorulnak” az Atlanti-óceán és a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklonok közé, ezért az általuk érintett térségben (így nálunk is) tartós fordulat, javulás az időjárásban nem következik be.

Az örvények folyamatosan keverik össze az északnyugatról áramló hűvös levegőt a Földközi-tenger páradús levegőjével, így Közép-Európában területi átlagban bőséges csapadékra lehet számítani a következő napokban is, sokfelé zivatarral, felhőszakadással. Ugyanakkor a csapadék eloszlása a záporos, zivataros jelleg miatt nagyon egyenlőtlennek ígérkezik.

 

Hozzászólások