A féltékenység anatómiája

Kire támad a zöld szemű szörny?

2014/09/13

A párkapcsolatok egyik legalattomosabb ellensége a féltékenység, ami teljesen hétköznapi érzelemből könnyedén csaphat át mindent elrontó paranoiává. A féltékenység bizonyos mértékig kezelhető, de ha valaki nem találja meg a helyes irányt, egy csapásra tönkre teheti a kapcsolatát.

A féltékenység alapvetően mindenkiben megtalálható érzés, mégis eltérő az a módszer, ahogy az illető kezeli. A tudósok szerint már a kezdet kezdetén megjelent a tudattal rendelkező emberben, és nem véletlen, hogy a fejlődés során nem tűnt el teljesen, egyes típusai ugyanis segítenek a boldogulásban. Csakhogy a beteges féltékenység megmérgezi a párkapcsolatot, így nem mindegy, hogyan bánunk az érzelmeinkkel!

Miért vagyunk féltékenyek?

Alapvetően minden emberben van egy féltékenység: akkor alakul ki, amikor egy számára fontos illető a szeretetét nem felé fordítja, hanem egy harmadik személy irányába. Ilyen az, amikor a kisgyerek féltékeny a testvérére, mert ő kapta meg a cukorkát – és ilyen, amikor a szerelmes ember féltékeny, ha párja valaki másra figyel. Az érzés teljesen normális addig a pontig, amíg az illető kezelni tudja.

féltékenység1

A féltékenység a párkapcsolatban akkor jelenik meg, amikor egy harmadik személy veszélyezteti valamelyik fél pozícióját. Ilyenkor teljesen normális érzés a rivalizálás, vagyis a betolakodóval szembeni fölény megmutatása és a pozíció megtartása. A bajok akkor kezdődnek, amikor semmiféle alapja nincs az érzésnek, és a féltékenykedő egyszerűen ki akarja sajátítani párját. Ez a kitalált félelem a másik elveszítésétől megmérgezi a kapcsolatot, folytonos veszekedések forrása lesz, mindkét partnert felemészti és végül a szakításhoz vezet.

Mire féltékeny a férfi, és mire a nő?

Érdekes, de a férfiak és a nők esetén egészen más dolgok robbantják ki a féltékenységet. A férfiak számára nagyon fontos a testiség, azért ők sokkal inkább felbőszülnek attól, ha barátnőjüket megérinti egy másik pasi, mintha csupán belsőségesen elcsevegnének egymással. A nők épp ellenkezőleg működnek: sokkal fontosabbnak tartják azt, hogy ne (csak) a párjuk testét, hanem a lelkét uralják. Sokkal fontosabb számukra, hogy a párjuk csak velük ossza meg legbelsőbb gondolatait, bármi problémájuk van, tőlük kérjenek először segítséget.

féltékenység2

Hogy kerüld el a féltékenységet?

Jó hír, hogy a féltékenység kezelhető! Ehhez elengedhetetlen egy olyan párkapcsolat, ahol a felek képesek úgy kommunikálni egymással, hogy az mindkettejük számára érthető és egyértelmű legyen. Mielőtt az egyik fél elkezdene kombinálni, fantáziálni párja félrelépéséről, érdemes leülni és tisztázni az esetlegesen félreértett szituációkat. Jó alapokra sokkal könnyebb építkezni, ezért muszáj már a kapcsolat elején tisztázni egyes határokat, hogy mindkét partner tisztában legyen azzal, mennyit tűr el a párja. Ahhoz, hogy egy kapcsolat valóban működjön, kerülni kell a befelé fordulást, a felesleges veszekedést és a vádaskodást is.

Hozzászólások