Férfitest a meztelen valójában

A természet lágy ölén

2016/01/14

Míg a világ egyik fele az információs társadalom hálójában találja meg boldogulását, addig a másik a lehető legközelebbi módon szeretne visszajutni földanya ölelésébe. Lenyűgöző fotókon – ezúttal – a férfitest, a természet lágy ölén.

received_2491012060986581

Néha rémisztő képet festenek számunkra a robotok uralta világ megálmodói egy-egy sci-fi képkockáin. A hétköznapokban mindez kicsiben a rengeteg technológiai fejlesztést jelenti, ám a piac rohamléptekben fejlődik. Egyre inkább távolodunk természetes közegünktől, de vannak, akik igyekeznek megidézni számunkra, honnan is jöttünk. Nem titkolt szándékuk ezzel, hogy párhuzamot vonjanak jelenlegi életmódunkkal, már-már görbe tükröt tartva elénk sokszor egyre több mindent felhalmozó miniatűr világunkkal szemben.

Legutóbb nagyon szerettétek sorozatunkat a női test szépségéről, időzzünk el most ugyanígy a férfitest látványán, művészi közegben.

Fotó: Bertil Nilsson

Egy káprázatos fotósorozat kapott szárnyra az éterben, amely Bertil Nilsson, londoni székhelyű svéd fotós munkásságát dicséri. Naturally című alkotása a férfitest szépségét helyezi természetes közegbe, ahol a művész az emberi test formáit állítja szembe az organikus és geometrikus közeggel. A lélegzetelállító képeken férfi táncosok szerepelnek, a hátteret pedig éles hegyek, finom homokú lankák, párás erdők adják. Nilsson célja megmutatni a természet adta szépségeket, egyúttal szembeállítani mindezt az emberi jelenléttel, boncolgatva a kérdést: hol az emberiség helye a világban és mi a szerepünk benne.

Fotó: Bertil Nilsson

“Svédországban nőttem fel, ahol a gyerekkorom nagy részét a természetben töltöttem, majd elkerültem egy nagyváros rengetegébe. Munkám során táncosokkal és cirkuszi artistákkal dolgoztam együtt, és újra visszataláltam a természetes közeghez, valószínűleg a meghatározó gyerekkori élményeimnek köszönhetően. Ekkor fogalmazódott meg bennem az ötlet és vette kezdetét egy hatalmas kaland” – mesél munkásságáról a fotóművész. “A Naturally koncepciója ebből a tapasztalatból inspirálódott, amelyben szeretném felfedezni a természet szépségeit, és az ember helyét a világban. Az, hogy meztelen testeket fotózok ebben a közegben szinte magától értetődő. Kíváncsi vagyok rá, hogy mi történik olyankor, amikor valódi emberi tényezőket – színek, formák és táncos mozdulatok – hozok be ennek a kapcsolatnak a boncolgatására.”

Fotó: Bertil Nilsson

A sorozat különlegessége jóval tovább mutat annál, mint meztelen testek látványa az erdő sűrűjében. Ahogy maga a művész mondja, ez számára is egy személyes utazás, amiben feszegeti a határait, és megteremti a káoszt a rendben. A gyönyörű táncosok szabad mozgása kitágítja a képek mondanivalójának perspektíváját, leveszik a kontroll terhét a vállunkról, és szabad mozgást engedélyeznek a kreativitás, a szabályok és egy szűk mezsgye ösvényén túl.

Fotó: Bertil Nilsson

Nézd meg Bertill Nilsson további képeit ITT!

Hozzászólások