FIFA – Csak kluboknál lehet a futballisták játékjoga

Nem birtokolhatja saját játékjogát a focista

2014/09/27

Kizárólag klubok birtokolhatják a futballisták játékjogát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának pénteki döntése értelmében.

Joseph Blatter elnök arról számolt be, hogy azonnal nem lehet bevezetni ezt a szabályt, így átmeneti időszak következik, de hamarosan véget vetnek annak a gyakorlatnak, amely Brazíliában, Argentínában és néhány európai országban is egyre általánosabb. Nevezetesen annak, hogy a játékjogot – részben vagy egészben – maga a futballista vagy egy cég birtokolja.

A döntést a profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete (FIFPro) és Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke is üdvözölte.

A 78 éves Blatter az ülésen megerősítette a vb-tagok számára, hogy ötödik ciklusára is jelölteti magát elnöknek, noha formálisan még nem nyújtotta be pályázatát a FIFA vezető posztjára, amelyre eddig a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója jelentkezett hivatalosan. Az elnökválasztásra a jövő májusi kongresszuson kerül sor.

A FIFA vezető testülete arról is döntött, hogy Gibraltár – amelyet az UEFA már felvett tagjai közé – nem lesz a szervezet tagja.

Hozzászólások