Focaccia – A pizzakenyér

Egy kevésbé ismert, ám annál finomabb étel

2016/05/04

A focaccia egy kevésbé ismert, ám annál finomabb olasz étel. Sokban hasonlít a pizzára, de épp a különbségek teszik különlegessé. Mutatjuk, hogy készül!

Szerintem nincs olyan ember aki nem ismerné a pizzát, de talán olyan sem sok, aki nem kóstolta. Pizza, mint olyan, sokféle létezik, akár a feltéteket nézve, vagy a csak a tészta vastagságát illetően. Van viszont egy másik változat is, ami talán nem annyira ismert, ez pedig a pizzakenyér, a Focaccia.

Ennek is lehet több változata, én most azt mutatom meg Nektek, amelyik az én kedvencem…

focaccia1

Hozzávalók

* 30 dkg liszt

* 2 dkg élesztő (lehetőleg friss)

* 2 dl langyos víz

* 3 + 2 ek olívaolaj

* 1 kk cukor

* 1 tk só

* 1 tk őrölt rozmaring (ha szárított, mozsárban törjük meg)

* 2 közepes gerezd fokhagyma

Elkészítés

* A lisztet egy tálba szitáljuk. Ez fontos rész, hogy a liszt egy kissé levegős legyen

* Langyos vízben elkeverjük a cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, majd hagyjuk kb. 10 percet, hogy az élesztő felfusson.

* A liszthez hozzáadjuk a sót, szárazon elkeverjük

* Beleöntjük a felfutatott élesztőt, 3 evőkanál olívaolajat és jól bedagasztjuk

* Letakarva félre tesszük és kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük

* Ahogy megkelt, átgyúrjuk és még egyszer megkelesztjük a kétszeresére

* Ezután kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságra és egy kiolajozott tepsibe, vagy sütőlapra helyezzük

* Újainkkal kis mélyedéseket nyomkodunk a tésztába és kb. 20 percet pihentetjük

* A sütőt 200 fokra előmelegítjük

* A 2 kanál olívaolajat, a zúzott fokhagymát és a rozmaringot összekeverjük és egyenletesen a tésztára kenjük, majd megsózzuk

* 20 – 25 perc alatt aranybarnára sütjük

* Kis pihentetés után szeleteljük, tálaljuk

Hidegen és melegen is nagyon finom. Javaslom különböző mártogatósokat kínálni hozzá, akár csak ketchup-ot vagy tejfölt. Viszont ha igazán finomat akarunk adni mellé, készítsétek el ezt a receptet:

Hozzávalók:

* 4 db friss érett paradicsom

* 1 tk oregáno

* 1 kk bazsalikom

* 1 kis gerezd fokhagyma

* 1 ek olívaolaj

* só, bors

Elkészítése:

* Hámozzuk meg a paradicsomot. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a paradicsom alját bemetsszük, majd forrásban lévő vízbe dobjuk kb 10. mp-re, majd jeges vízbe, utána könnyen lejön a héja.

* Tegyük egy aprító gépbe, mellé a fokhagymát és a fűszereket valamint az olívaolajat.

* Pépesítsük össze az egészet, és már kész is!

Jó étvágyat!

Hozzászólások