Foglalkozzunk többet a gyermekeinkkel!

Egy szingapúri felmérés és világméretű problémák

2016/06/30

Egy gyerek mindig rengeteg figyelmet és törődést igényel, még akkor is, ha a szülőknek nincsen rá ideje. De normális, ha ezt mással adatjuk meg nekik?

Szingapúrban végeztek egy rendkívül érdekes felmérést. Az országban 225 000 külföldi asszony dolgozik háztartásbeliként, heti hét napot, szinte 24 órában. Ezek a nők általában nem csak bejárónők, hanem dadusok is, akik az elfoglalt édesanyák válláról nem csak a takarítást és egyéb teendőket veszik át, hanem bizony a gyereknevelést is. Pedig az lenne az ideális, ha egy gyerek a szüleivel szocializálódik.

A felmérés során feltettek néhány kérdést a dadusoknak és az édesanyáknak. Ugyanazok a kérdések, mindegyik a gyermekekről szóltak. Nem volt köztük egyetlen olyan sem, amiről egy anya ne tudhatna, ha foglalkozna a csemetéjével: ki a legjobb barátod, mi a kedvenc tárgyad az iskolában, melyik fiú/lány tetszik és hasonlók. 

Az esetek 74%-ban a bejárónők adták meg a helyes választ, nem az anyukák – ez az adat pedig több, mint borzasztó. Tény, hogy a mai felgyorsult világban egyre kevesebb időnk van a családra, de ez akkor sem zárhatja ki, hogy a saját családunkkal foglalkozzunk! Mindenkinek van legalább néhány órája, amit a gyermekeivel tölthet, miért nem használjuk hát ki? 

A felmérés célja az volt, hogy felhívják rá a figyelmet, milyen sokat dolgoznak ezek a dadusok, és hogy elérjék, hogy azért legalább heti egy szabadnapjuk legyen. De lássuk be, ennél sokkal nagyobb és súlyosabb problémára is felhívta a figyelmet.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a 

Hozzászólások